Eзикът бил виновен за финансовия колапс на Гърция

Гръцкият език е виновен за финансовия колапс на страната, твърди професор по икономика от Йейлския университет в списание "Слейт", цитирано в сряда от БТА.

Според изследване на проф. Кийт Чен човешката реч предопределя нашата нагласа за бъдещето и начина, по който се готвим да посрещнем задаващите се пред нас предизвикателства. Ученият отдавна изследва въпросите на синтаксиса, свързани с човешкото поведение в най-различни области, като склонността ни към пестене, плащането на осигуровки и начина, по който ще излезем в пенсия.

Според категоризацията на Кийт Чен, езиците, които правят съществена разлика между сегашно и бъдеще време (Strong Future Languages), като гръцкия и английския, подтикват хората да взимат по-малко решения, свързани с предстоящи събития. И обратното, езиците, в които сегашно и бъдеще не са силно обособени ("Weak Future Languages"), като немския и мандаринския, кара говорещите ги да бъдат много по-предвидливи.

Според теорията на Чен езиците, които размиват сегашното и бъдещето, насърчават поведението, насочено към изпреварващи действия. Тъй като бъдещето се изживява по същия начин, както и настоящето, един китаец е много по-склонен към икономии. За да провери хипотезата си Чан подробно разгледал статистиките за спестяванията, тенденцията към тютюнопушене или хранителния режим. С една дума това поведение, което "жертва бъдещето, за сметка на сегашните удоволствия". Резултатите потвърдили първоначалната му интуиция.

И така, вероятността хората, които говорят немски, фински или естонски, да спестяват за дадена година, се оказала с 30 на сто по-висока от тези, общуващи на английски, испански или гръцки. Представителите на първата група заделяли 170 хиляди евро повече от вторите за пенсии и имали 13 на сто по-ниски шансове да страдат от затлъстяване.

Така че гръцкият език със сигурност е един от главните виновници за финансовия колапс на страната. Наследниците на древните елини не са склонни да жертват благините на настоящето за сметка на ползи, които не се знае кога ще се появят в бъдещето.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?