F-16 може да осмисли национализацията на "Авионамс"

Според американците изтребителите не са с орязани способности и ще намалят зависимостта от Русия

Джъстин Фридман и Джеймс Робинсън, сн. БГНЕС

Част от поддръжката на новите изтребители F-16 Block 70 вероятно ще се осъществява в авиоремонтния завод "Авионамс" , съобщи Джеймс Робинсън, директор във фирмата производител на машините "Lockheed Martin".

Във вторник той представи пред журналисти някои подробности около сделката между САЩ и България за осем изтребители F-16 Block 70 на цена от близо 2.2 млрд. лева.

Очаква се машините да пристигнат в България през 2023 година, като ще бъдат разположени в авиобазата "Граф Игнатиево", която тепърва трябва да бъде приспособена за изискванията им. По поддръжката им ще работи и наскоро национализираният пловдивски завод "Авионамс", чиято собственост се свързваше с Цветан Василев.

Заводът ще развие способности за поддръжка и ремонт на електрическата система, хидравликата и колесника на самолетите.

Според Робинсън в бъдеще в България ще има възможност да се ремонтират и изтребителите F-16 на другите държави в региона, ако те имат подобно желание. Словакия също закупува подобни машини, а Гърция ще модернизира наличните си изтребители F-16 до това ниво.

Държавата си върна завода "Авионамс" за близо 30 млн. лева, като твърдеше, че в него може да се ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29 и щурмовици Су 25.

Поддръжката на МиГ-овете обаче отново бе поета от руската корпорация РСК МиГ срещу повече от 80 млн. лева, а щурмоваците ще се стягат от беларуски завод за приблизително същите пари.

Синдикатите в "Авионамс" настояваха държавата да им даде поръчката за Су-25, но военното министерство бе категорично, че дружеството няма необходимите лицензи и капацитет да се справи с нея.

Засега няма информация дали и какви инвестиции ще са необходими в завода, за да може той да изпълнява задачи около поддръжката на американските изтребители.

Американската корпорация планира да развива и програма за производство на дронове у нас, но засега няма конкретна информация около този проект.

"Няма орязани способности"

"Няма орязани способности, това, което получавате, е най-съвременният боен самолет от четвърто поколение в света", коментира Робинсън в отговор на журналистически въпроси.

България се отказа да закупи част от оборудването и въоръжението, за да постигне приемлива цена, и това предизвика остри критики, най-вече от президентството, че машините няма да пристигнат с целия необходим пакет за пълноценното им използване.

Робинсън заяви, че самолетите имат пълни способности да използват въоръжение "въздух-земя", включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще.

"Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди", каза от своя страна зам.-ръководителят на посолството на САЩ Джъстин Фридман.

"България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руско военно оборудване и ще допринесе за укрепване на регионалната и държавната си сигурност. Българските ВВС имат славна история. Покупката на F-16 ще гарантира, че българските пилоти и всички, които служат във ВВС, ще продължат традицията на смелост и върховни умения", добави той.

Следващите поръчки ще са по-евтини

България планира да купи още 8 изтребители, но не се знае кога ще се случи това.

Робинсън потвърди, че следващият пакет ще е значително по-евтин.

Когато купувате самолетите първоначално, се включват оборудване за поддръжка, резервни части, въоръжение, обучение, които влизат в стойността на цялостната програма, обясни Робинсън и добави, че при следваща поръчка обикновено тези допълнителни разходи ги няма. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?