F-16 може да осмисли национализацията на "Авионамс"

Според американците изтребителите не са с орязани способности и ще намалят зависимостта от Русия

Джъстин Фридман и Джеймс Робинсън, сн. БГНЕС

Част от поддръжката на новите изтребители F-16 Block 70 вероятно ще се осъществява в авиоремонтния завод "Авионамс" , съобщи Джеймс Робинсън, директор във фирмата производител на машините "Lockheed Martin".

Във вторник той представи пред журналисти някои подробности около сделката между САЩ и България за осем изтребители F-16 Block 70 на цена от близо 2.2 млрд. лева.

Очаква се машините да пристигнат в България през 2023 година, като ще бъдат разположени в авиобазата "Граф Игнатиево", която тепърва трябва да бъде приспособена за изискванията им. По поддръжката им ще работи и наскоро национализираният пловдивски завод "Авионамс", чиято собственост се свързваше с Цветан Василев.

Заводът ще развие способности за поддръжка и ремонт на електрическата система, хидравликата и колесника на самолетите.

Според Робинсън в бъдеще в България ще има възможност да се ремонтират и изтребителите F-16 на другите държави в региона, ако те имат подобно желание. Словакия също закупува подобни машини, а Гърция ще модернизира наличните си изтребители F-16 до това ниво.

Държавата си върна завода "Авионамс" за близо 30 млн. лева, като твърдеше, че в него може да се ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29 и щурмовици Су 25.

Поддръжката на МиГ-овете обаче отново бе поета от руската корпорация РСК МиГ срещу повече от 80 млн. лева, а щурмоваците ще се стягат от беларуски завод за приблизително същите пари.

Синдикатите в "Авионамс" настояваха държавата да им даде поръчката за Су-25, но военното министерство бе категорично, че дружеството няма необходимите лицензи и капацитет да се справи с нея.

Засега няма информация дали и какви инвестиции ще са необходими в завода, за да може той да изпълнява задачи около поддръжката на американските изтребители.

Американската корпорация планира да развива и програма за производство на дронове у нас, но засега няма конкретна информация около този проект.

"Няма орязани способности"

"Няма орязани способности, това, което получавате, е най-съвременният боен самолет от четвърто поколение в света", коментира Робинсън в отговор на журналистически въпроси.

България се отказа да закупи част от оборудването и въоръжението, за да постигне приемлива цена, и това предизвика остри критики, най-вече от президентството, че машините няма да пристигнат с целия необходим пакет за пълноценното им използване.

Робинсън заяви, че самолетите имат пълни способности да използват въоръжение "въздух-земя", включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще.

"Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди", каза от своя страна зам.-ръководителят на посолството на САЩ Джъстин Фридман.

"България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руско военно оборудване и ще допринесе за укрепване на регионалната и държавната си сигурност. Българските ВВС имат славна история. Покупката на F-16 ще гарантира, че българските пилоти и всички, които служат във ВВС, ще продължат традицията на смелост и върховни умения", добави той.

Следващите поръчки ще са по-евтини

България планира да купи още 8 изтребители, но не се знае кога ще се случи това.

Робинсън потвърди, че следващият пакет ще е значително по-евтин.

Когато купувате самолетите първоначално, се включват оборудване за поддръжка, резервни части, въоръжение, обучение, които влизат в стойността на цялостната програма, обясни Робинсън и добави, че при следваща поръчка обикновено тези допълнителни разходи ги няма. 

Споделяне

Още по темата

Още от България