Ф1 отива в Бахрейн, въпреки протестите

Ф1 отива в Бахрейн, въпреки протестите

Стартът от Формула 1 в Бахрейн ще се състои, както е по график на 22 април, обяви Международната федерация по автомобилизъм (ФИА). Организацията гарантира сигурността на участниците в състезанието.

Президентът на ФИА Жан Тод се е срещнал с влиятелни хора в страната миналия ноември, за да разбере мнението им, а всички те са изразили желание състезанието да се проведе, се казва в съобщението на ФИА.

Федерацията обяснява, че разчита на редовните доклади на дипломати за сигурността в азиатската страна. Отделно се получава и информация от независими експерти.

През 2011 година стартът бе отменен заради обявеното извънредно положение в страната. Досега при протестите срещу властта в кралството са убити 35 души.

В последните седмици напрежението в страната се увеличи. Опозицията се обяви твърдо против провеждането на състезанието. Очакванията са по време на старта на пистата "Шахир" да има демонстрации. Местните власти твърдят, че ще осигурят безопасността на зрителите, отборите и журналистите.

Преди няколко дни собственикът на търговските права на Формула 1 Бърни Екълстън се допита до отборите дали настояват да има състезание, но те прехвърлиха отговорността за решението на ФИА.

В началото на миналата седмица световният шампион за 1996 година и председател на британската асоциация на автомобилните пилоти Деймън Хил се обяви против провеждането на състезанието. Според него по този начин Ф1 се компрометира. Призиви в тази посока имаше и много британски депутати.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?