Facebook атакуван от хакери, предлагащи да се види "екзекуцията на Бин Ладен"

Обещание за видеозапис или за снимки, документиращи смъртта на Осама бин Ладен, се използва от киберпирати като средство за събиране на поверителни данни от интернет-потребителите, предупреждава Ройтерс, като цитира представител на американската компания за антивирусни програми Fe-Secure. Подобно предупреждение отправи и ФБР, припомня и френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Според американските специалисти по антивирусни програми компютърни хакери изпращат имейли, в които обещават да покажат видеозапис или снимки на мъртвия Осама бин Ладен. Такава атака вече порази потребители на Фейсбук. Те получиха

предполагаемо съобщение от приятел, който ги приканва да изрежат и залепят част от текст, който щял да им предостави достъп до видеозапис от убийството на Бин Ладен. Когато потребителят на Фейсбук следва инструкциите на съобщението, хакерите придобиват пълен достъп до неговия профил и до поверителните данни в него.

При друга подобна схема потребителите на интернет получават на електронната си поща имейл с прикачен файл, който уж съдържал снимки или видеозапис от смъртта на Бин Ладен. Когато се отвори файлът, злонамерен софтуер прониква в компютрите на потребителите.

ФБР предупреди, че такива злонамерени програми могат да откраднат лични данни или да заразят компютрите на интернет ползвателите.

Изобретателни хакери редовно използват големи събития за подобни атаки. Те вече атакуваха, служейки си с претексти като британската кралска сватба, световната купа по футбол или японското цунами.

Споделяне

Още от