Файърфокс Куантум: по-бърз от всякога

Мозила напомня за себе си в борбата при браузърите

Файърфокс Куантум: по-бърз от всякога

Новата версия на известния браузър Файърфокс (Firefox) ще излезе в средата на ноември и ще бъде пълна с подобрения, съобщават от "Мозила" (Mozilla) .

Обявеният по-рано тази година проект с името Куантум (Quantum) всъщност е изцяло нова версия на софтуера. Промените включват написан от нула основен код, напълно нов дизайн и някои функции, изпитани в предишните версии на програмата. От "Мозила" заявяват, че промените могат да бъдат оприличени със смяна на самолетен двигател, докато машината е в полет.

Новият браузър ще предлага удвоена бързина, спрямо версиите отпреди година, намалена консумация на системна памет – според разработчиците с около 30% по-малко от основния конкурент Гугъл Хром (Google Chrome). Софтуерът ще използва многозадачен режим и ще оползотворява пълноценно ресурсите на съвременни процесори.

Новият дизайн е базиран на технологията Фотон. Тя предлага съвременна минималистична визия, квадратни табове, ускорено зареждане и множество други функции. Браузърът ще променя стила на менютата и управлението си според устройството, което ползва потребителят – обикновен компютърен дисплей, дисплей с висока резолюция или екран с докосване.

Една от ключовите функции на "лисицата" – поддръжката на добавки (addons) остава налична, но сегашните няма да са съвместими с новата версия на браузъра. Потребителите на Файърфокс отдавна са свикнали с възможностите, които адоните им предлагат, а видът и приложението им са безбройни. Сега се налага разработчиците да осъвременят предлаганите допълнения, а Мозила са предвидили за тази цел нова програмна среда. Бърза справка в каталога на добавките показва, че доста от тях вече са обновени, но ще мине известно време, докато по-известните разширения станат отново достъпни за инсталация.

Преди премиерата на 14 ноември, Файърфокс Куантум е достъпен за изтегляне в бета версия, която е напълно функционална.

Амбициите на "Мозила" да си върне мястото на основен играч при браузърите са напълно разбираеми и дори закъснели. През последните години изоставащата му технология, както и опитите за налагане на собствена екосистема на пазара за мобилни устройства, лиши Файърфокс от високия дял на употреба при настолните компютри, достигнал през 2009 г. завидните 48%. Но старите лаври отдавна са повехнали, а при скромните 13% дял в момента, компанията със сигурност има към какво да се стреми. Проектът Файърфокс Куантум е обещаващ и с него "Мозила" прави сериозна стъпка напред в развитието на легендарния браузър.

Споделяне

Още от IT