Файненшъл таймс даде открита подкрепа за Кери

Влиятелният всекидневник Файненшъл таймс обяви подкрепата си за Джон Кери, кандидат на демократите за предстоящите на 2 ноември президентски избори в САЩ.

В уводната си статия в понеделник излизащият в Лондон вестник подчертава, че Кери е по-добрият и по-сигурен избор и че той може да възстанови доверието в Съединените щати.

"Презрението към закона" на администрацията на сегашния президент Джордж Буш е подкопало вярата в американските ценности. В статията се казва още, че Кери разбира по-добре "нюансите на битката в мюсюлманския свят", както и факта, че силата на Америка зависи от доверието в нея. В резултат на превантивната война в Ирак ще стане по-трудно да бъде убедено общественото мнение по време на евентуални бъдещи кризи със страни, които се опитват да се сдобият с ядрено оръжие, посочва Файненшъл таймс.

Кандидатът на демократите обаче трябва да докаже качествата си, особено в сферата на вътрешната политика и икономиката. Основна му слабост е липсата на харизма. Напредъкът на Кери се дължи на противопоставянето му на Буш, а не на лоялността на поддръжниците му към неговата кауза, смята вестникът.

В неделя и американският в. Вашингтон пост открито подкрепи Джон Кери, а преди него с такава позиция излезе Ню Йорк таймс.

Вестниците, които обявиха открито подкрепата си за Кери, имат общ тираж 10,6 милиона, докато вестниците, заставащи зад Буш, са с тираж 6,6 милиона, писа Вашингтон пост.

В неделния си брой и Чикаго сън-таймс, голям регионален всекидневник за средните и западните щати, също обяви подкрепата си за сенатора демократ от Масачусетс. Преди това същото направи и другият голям чикагски вестник - Чикаго трибюн.

Си Ен Ен посочва в понеделник, че и двамата претенденти за президентския пост получиха явна подкрепа от влиятелни издания.

В последната седмица от предизборната кампания в САЩ те са съсредоточили усилията си върху привличане на колебаещите се гласоподаватели в няколко щата.

Докато проучванията на общественото мнение показват, че Буш и Кери са с изравнени шансове за победа на изборите, техните кампании вече излизат от рамката на стандартните политически речи, търсейки подкрепа от авторитетни имена и знаменитости.

В понеделник Джон Кери ще се появи на митинг във Филаделфия в компанията на бившия президент Бил Клинтън, който се възстановява от четвърния байпас, който му беше направен преди 7 седмици. Поради тази причина Клинтън бе възпрепятстван да се включи по-активно в кампанията на Кери.

Тази седмица обаче той ще агитира във Флорида и Ню Мексико, ключови щати от гледна точка на изборната надпревара.

В същото време президентът Буш е на посещение в Колорадо, придружаван от бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, смятан за един от най- безрезервно приеманите авторитети по проблеми, свързани с борбата срещу тероризма. Кампанията на Буш и вицепрезидента Чейни през оставащите 8 дни до изборите ще е фокусирана върху темата, която те смятат, че им е най-силна - националната сигурност и войната срещу тероризма.

Следващата спирка в предизборната обиколка на Буш е щатът Айова, а след това и Уисконсин.

По-късно тази седмица губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер ще се присъдени към Буш по време на кампанията му в Охайо.

Споделяне

Още от Свят