Файненшъл таймс: Доган е "вероятно най-успешният мюсюлмански политик на континента"

Британският всекидневник Файненшъл таймс помества в днешното си електронно издание кратък материал за Ахмед Доган, лидер на Движението за права и свободи, което миналата седмица чества 15 години от създаването си. Вестникът определя Доган като вероятно най-успешният мюсюлмански политик на континента.

Тези, които се съмняват, че ислямът и Европа могат да съжителстват, не бяха в София миналата седмица, пише Файненшъл таймс, цитиран от БТА. Честването на годишнината на партията бе уважено от политически играчи с по-малък опит, сред които премиерът Симеон Сакскобургготски, може би с надеждата, че ще научи някои трикове, коментира Файненшъл таймс.

Изданието припомня, че партията на премиера даде на движението на Доган два ключови поста в правителството, с което си осигури оставането на власт.

Британският всекидневник отбелязва, че Доган е отсъствал от парламентарните заседания повече от всеки друг български депутат, но работи усърдно зад кулисите, за да разшири политическата си база преди изборите през юни. Според Файненшъл таймс усилията му са насочени към привличане на гласовете на земеделските стопани и етническите турци, които съставляват 10 на сто от българското население.

Доган ще става все по-важен: след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. идва ред на Турция, заключава вестникът.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?