"Файненшъл таймс": ЕС предлага нов компромис за ирландската граница

Тереза Мей: Неприемливо е Северна Ирландия да има различен митнически режим

Границата между Северна Ирландия и Република Ирландия

Европейският съюз обмисля ново компромисно предложение, за да се избегне т.нар. "твърда граница" на остров Ирландия, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня, че преговарящите от страна на Европейския съюз лансираха пробен план за Брекзит, за да се дадат на Великобритания по-убедителни гаранции, че няма да има нужда от митническа граница през Ирландско море.

Както бе съобщено миналия месец, преговарящите от ЕС предложиха в споразумението за раздялата да бъде включен план за оставане на Великобритания в митническия съюз след Брекзит, за да се избегне твърда граница. Предложената сделка представляваше обрат по въпросите, по които ЕС не приемаше компромиси, като отказа да се дадат гаранции за бъдещите търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство в споразумението за Брекзит.

"Файненшъл таймс" посочва, че сега европейските преговарящи обмислят ново предложение за отстъпка по предпазни мерки, които гарантират, че няма да има връщане на митническите проверки на границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако бъдещите търговски отношения не влязат в сила своевременно.

Според запознати с плана дипломати като отстъпка към Лондон ЕС ще изложи пълните условия от "рамката" на митническия съюз с цялото Обединено кралство в споразумението за Брекзит, избягвайки нуждата от преговори за второ митническо споразумение след напускането на Великобритания. Временната мярка ще остане в сила докато се договори постоянна търговска сделка между Великобритания и ЕС.

Съгласно компромиса за предпазните мерки, Северна Ирландия ще остане пълноправно в митническия съюз, като прилага всички митнически правила и следва регулациите на единния пазар за стоки и продукция на хранително-вкусовата промишленост. Същевременно Великобритания ще има по-базисни митнически отношения с ЕС и ще прилага обща външна тарифа за вноса от страни извън съюза.

Тереза Мей: Неприемливо е Северна Ирландия да има различен митнически режим

По-късно в петък говорителка на Тереза Мей коментира, че би било неприемливо Северна Ирландия да бъде отделна митническа територия от останалата част на Обединеното кралство след Брекзит.

"Ние изложихме нашите предложения и ЕС ще ги обсъжда с нас, но преговорите продължават", каза говорителката по повод съобщението на вестника.

 Северна Ирландия може да се превърне в протекторат на ЕС

Северна Ирландия рискува да се превърне в протекторат на ЕС, ако министър-председателката Тереза Май отстъпи пред исканията на Дъблин за избягване на твърда граница при Брекзит, предупреди същевременно носителят на Нобелова награда за мир Дейвид Тримбъл, цитиран от в. "Експрес".

Бившият първи министър на Северна Ирландия, получил престижната награда за приноса си в мирния процес, каза, че има реална опасност областта да се окаже откъсната от останалата част на Великобритания след раздялата с ЕС.

Той предупреди, че ако Великобритания се съгласи с условията на Брюксел за предпазни мерки за границата след Брекзит, Северна Ирландия може на практика да се превърне в протекторат на ЕС, като политиците в Белфаст няма да имат думата по никакви въпроси, допълва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа