"Файненшъл таймс": Гъвкавостта и колегите ще привлекат служителите обратно в офиса

Нови работни места на Гугъл

Докато работодателите обмислят как да отговорят на гъвкавите, постпандемични нужди на предимно висококвалифицирания персонал, все повече се говори как хората да бъдат "примамени" да се върнат в офиса, пише "Файненшъл таймс".

Компаниите се колебаят между изрични заповеди и пасивно-агресивни указания като записката на банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) до персонала ѝ миналата седмица, в която бе напомнено, че "културата на сътрудничество, иновации и професионално обучение процъфтява, когато хората ни се събират заедно".

Работодателите изтъкват промените, които са разработили, за да направят живота в офиса безопасен и привлекателен за служителите.

Как ще изглежда работното пространство на бъдещето?

Разбира се най-голямо значение имат някои основни неща като осветление, отопление и гарантирана дезинфекция срещу коронавирус. В развиващите се страни офисът може да бъде рай за някои служители, както е за всеки, който не разполага с подходящи условия за работа у дома, дори в Лондон и Ню Йорк.

Физическата инфраструктура обаче е само една от необходимите съставки за продуктивна работа. Вестник "Ню Йорк таймс" миналата седмица провери как Гугъл (Google) се подготвя за бъдещето.

Технологичният концерн експериментира с работни места под тенти на открито там, където климатът го позволява, адаптивни системи за вътрешна вентилация, конферентни пространства с вградени екрани за хибридни срещи и стряскащи надуваеми прегради за осигуряване на лично пространство в общи работни пространства.

Трудно е да се убедят достатъчно служители да пренесат работното си пространство в офиса без в същото време да се жертват всеобхватността на работата Зуум (Zoom) и предимствата на работата от вкъщи.

Основният парадокс е, че най-добрият начин да се окуражат хората да се върнат, може би е да им се даде свободата да не го правят. Затова отделите за човешки ресурси все още се опитват да измислят как да решат тази задача.

Независимо обаче дали и доколко ентусиазирано служителите ще се върнат в офиса, "въпросът е не толкова на дизайн, колкото на работни отношения", пише британското издание.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?