"Файненшъл таймс": Германия се противопоставя на руските планове на Балканите

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в петък.

Германският президент Йоахим Гаук посети Словения тази седмица, което е показателно за решителността на Берлин да реагира на притесненията за нарастващо руско влияние в региона.

За разлика от руския президент Владимир Путин, който отдели голяма част от неотдавнашното си посещение в Сърбия на военен парад, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и авиозавод, отбелязва британският всекидневник.

Украинската криза поражда опасения в западните столици, че Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа, включително на Балканите, коментира "Файненшъл таймс".

Ангела Меркел каза по време на пътуването си до Австралия за срещата на върха на Г-20, че не иска да се връщат дните, когато Москва можеше да диктува решенията в други източноевропейски столици.

Берлин се страхува, че дори страни членки на ЕС са уязвими - особено тези с исторически и икономически връзки (с Русия) като България. Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия. Сърбия може да се окаже особено податлива на Москва заради негодуванието от войните в бивша Югославия. Повечето страни от ЕС признават независимостта на Косово, но Русия подкрепя отказа на Белград също да го направи, посочи "Файненшъл таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел избра да предприеме дипломатическа инициатива и да организира през август в Берлин конференция за Западните Балкани на стотната годишнина от Първата световна война.

Родерих Кизеветер, член на комисията по външни работи към германския парламент, смята, че Германия трябва да отчете и положителни промени като избирането на новия румънски президент Клаус Йоханис, "който заслужава подкрепа", отбелязва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още от Европа