"Файненшъл таймс": Хизбула се превърна в държава над държавата

Групировката превърна ливанската държава в институционална пустош

Хасан Насралла

Шиитското военизирано движение Хизбула се е превърнало в недържава-суперсила в Близкия изток, в държава над държавата Ливан. Това извод прави британският вестник "Файненшъл таймс" във вторник по повод вчерашното решение на Европейският съюз да включи в черния си списък като терористична организация "военното крило" на движените.

При дългите си и конфликтни отношения с ливанската групировка -  резултат от Ислямската революция в Иран през 1979 г. и израелската инвазия в Ливан през 1982 г. - нито европейците, нито САЩ успяха да разберат какво точно представлява организацията, самопровъзгласила се за "Партия на Бога", продължава вестникът, цитиран от БТА.

Обичайните дефиниции за Хизбула определено плачат да бъдат преразгледани. Дълго време тя беше нещо повече от "недържава фактор", а вече не е просто държава в държавата. Преоценка на реалността показва, че властта ѝ сега доста надхвърля тази на ливанската държава, на която групировката помогна да се превърне в институционална пустош.

Хизбула не само има военна и политическа власт, финансова мощ и социални дейности - от здравеопазването и образованието до пенсиите и жилищната политика - напълно независими от ливанската държава. Тя стратегически разви пипала, стегнали в здрава хватка лостовете на държавата, и се превърна в държава над държавата, отбелязва вестникът.

Това стана кристално ясно, след като Хизбула изпрати свои бойци за да се излезе от застоя в гражданската война в съседна Сирия - от името на режима на Башар Асад, но на разпореждане на Иран и върховния ирански водач Али Хаменей.

Въпреки словесните гимнастики на лидера на движението Хасан Насралла, оправдаващ интервенцията в Сирия, аурата на Хизбула избледнява. Имиджът на съпротивително движение, излъскан от способността му да се изправи срещу Израел, е накърнен от неговия съюз с клана Асад и следването на повелите на теократите в Техеран, подчертава "Файненшъл таймс".

Докато политическият му капитал се топи, влиянието му обаче расте. В Ливан няма правителство (Хизбула го свали през март). Мандатът на парламента изтече и сега той продължава да функционира въз основа на съмнително законна временна основа - съдът, който решава в такива случаи, беше лишен от кворум след оттегляне на Хизбула.

Групировката има стратегия по отношение на ливанските институции: да ги попълва със свои хора, да ги държи празни или да ги прави неработещи, посочва вестникът.

Бивш шиитски министър, враг на военизирането, не е далече от истината като казва, че крехката стабилност, на която се радва Ливан, се дължи на Хизбула, допълва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят