"Файненшъл таймс": Като изключим Льо Пен, популистките партии са затънали

Марин льо Пен

Някои може да се изкушат да предположат, че след успеха на крайнодесния Национален фронт на регионалните избори във Франция миналия уикенд популистките партии, борещи се срещу статуквото, пишат некролога на политическия ред в Европа, установен след 1945 година. Не се поддавайте на това изкушение, предупреждава в. "Файненшъл таймс".

В Гърция и Испания, където водещите популистки партии са от радикалната левица, фактите говорят друго. Управляващите партии в Унгария и Полша будят тревога в Западна Европа заради консервативния си национализъм, но в действителност те са част от политическата върхушка в страните си, а не бунтуващи се аутсайдери.

За разлика от Франция, десните популистки движения в Германия и Обединеното кралство са в организационен хаос, нямат основа, на която да стъпят, и действията им не оказват особен ефект върху живота на хората. Изборните успехи се изплъзват на Партията за независимост на Обединеното кралство, която има само едно място в 650-членната Камара на общините, и на германската партия "Алтернатива за Германия". Разбира се, чувствителни теми като имиграцията, тероризма и безработицата ще продължат да доставят кислород на европейските популистки партии, особено на тези от десницата, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Според британското издание популистката европейска левица вече не е в зенита си и това ще си проличи още на парламентарните избори в Испания на 20 декември. Според социолози радикалната партия "Подемос" ще разчита на подкрепа от порядъка на едва 15-16 процента, а в началото на годината подкрепата за нея бе 27-28 процента.

В Гърция радикалната лява партия СИРИЗА прие суровите условия за получаване на спасителни заеми от кредиторите и се отказа от опитите да разпали пожар в еврозоната, борейки се срещу строгите икономии. След по-малко от година на власт партията на премиера Алексис Ципрас изглежда все повече като движение, което се намества в политическия спектър на мястото, което едно време заемаше ПАСОК на династията Папандреу, пише "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа