"Файненшъл таймс": Кризата засилва социалното недоволство в Европа

Икономиката предизвиква сътресения в политическата стабилност на европейските държави, пише в. "Файненшъл таймс" в петък.

Правителствата на Исландия и Латвия бяха свалени, а в Гърция, Ирландия, Франция, Германия, Великобритания, Литва, Украйна и България избухнаха протести.

Когато кризата започна през лятото на 2007 г., подобна вълна от безредици бе очаквана от малцина, като повечето европейци вярваха, че ще останат незасегнати от най-лошите последици на катастрофата, възникнала на пазара на високорисковото ипотечно кредитиране в САЩ. По-късно, когато кризата се разпространи, първоначалният оптимизъм бе заменен от все по-мрачни прогнози и тази седмица финансовите министри на страните от ЕС понижиха и без това мрачната прогноза, оповестена само преди 10 седмици.

Нарастват страховете, че Европа може би е едва в началото на период на нестабилност.

Най-големите постижения на ЕС - общият пазар, общата валута и сближаването на Изтока и Запада, са подложени на натиск.

"Няма съмнение, че преживяваме най-голямата финансова и икономическа криза в живата памет", цитира изданието председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Докато правителствата вземат често непопулярни мерки за спасяване на националните икономики, гневът на гражданите расте поради увеличаването на безработицата, замразяването на възнагражденията, спасителните планове за застрашени банки, поевтиняването на жилищата и намаляването на пенсионните фондове.

Социалните вълнения могат да се увеличат, ако мерките за стимулиране на икономиката не донесат полза и на обикновените хора, посочва генералният директор на Международната организация по труда (МОТ) Хуан Сомавия.

"Шири се мнението, че за банкерите са предвидени милиарди, а за обикновените хора - центове", предупреждава Сомавия.

Споделяне

Още от Европа