"Файненшъл таймс": "Поколението F" в България оглавява протестите

Протестите, състоящи се ден след ден вече месец, не са израз на недоволство от конкретно правителство, а от цялата политическа класа, от усещането за шуробаджанащина и икономическа стагнация. Това пише британският в. "Файненшъл таймс" в репортаж от България, озаглавен "Поколението F" в България оглавява протестите срещу корупцията, цитиран от БТА в понеделник.

На фона на разтърсваните от бурни протести в последните седмици Турция, Бразилия и Египет, по-малката и мирна досега България с население от 7,4 милиона души привличаше по-малко внимание. Мащабът и продължителността (до 30 000 души всеки ден само в София) на протестите в най-бедната страна в Европейския съюз обаче са безпрецедентни от падането на комунизма преди двайсет години досега.

Експертът в областта на връзките с обществеността Максим Бехар казва пред вестника, че тези протести се различават от всички останали в България досега и може да продължат по-дълго от очакваното - отчасти защото са движени от социалните медии.

Въпреки ниските доходи на хората, България се превърна в една от най-ползващите "онлайн" услуги страни благодарение на огромните инвестиции във високоскоростен интернет. Това създаде младо, креативно и комуникативно поколение, което Бехар нарича в наскоро публикуваната си книга "Поколение F".

Софийските протести се идентифицираха с хаштаг #DANSwithmе. Отначало те се появиха в общността Туитър, а после се прехвърлиха във Фейсбук, където 2,5 милиона активни българи прекарват известно време всекидневно, казва той.

"Файненшъл таймс" цитира първия български еврокомисар и понастоящем един от водачите на реформистко опозиционно сдружение Меглена Кунева, която казва, че протестите са "революция на достойнството" срещу върхушка, свързвана с корупция и безнаказаност. Протестите обединяват обществото, не го разделят. Разделителната линия е между гражданите и мафията, смята Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?