"Файненшъл таймс": Руснаците живеят добре в България

Искате да избягате от стреса в Москва? За руската средна класа България е станала популярно място за покупка на второ жилище, пише днес в електронното си издание британският в. "Файненшъл таймс".

"Тук руснаците са добре дошли", казва Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в къщата на родителите си край Несебър на брега на Черно море.

Близо 400 000 руснаци имат имоти в България и все повече остават да живеят цяла година благодарение на леснодостъпните разрешителни за престой, казва Михаил Чобанов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Български имоти.

"Руски строителни компании, туристически агенции и супермаркети си намериха тук пазарни ниши", допълва Чобанов, цитиран от "Файненшъл таймс".

"Някои хора дори управляват компании в Москва от България (...) Те пътуват със самолет през седмици."

Сергей Губов е бил икономист в държавна компания в Далечния изток в Русия. Преди четири години той се пенсионирал и се установил със семейството в София, за да може синът му да учи в Софийския университет, отбелязва британското издание, цитирано от БТА.

Споделяне

Още от България