"Файненшъл таймс": Тръмп налага ЕС да поеме повече отговорност за сигурността си

Доналд Тръмп
Новият външнополитически курс на американския президент Доналд Тръмп спрямо Европа налага ЕС да излезе със своя глобална стратегия и да поеме по-голяма отговорност за своята сигурност, коментира британският всекидневник "Файненшъл таймс". 
 
С редица свои изявления, а вече и с практически действия, новият президент е поставил под съмнение традиционната трансатлантическа връзка и партньорството в рамките на НАТО и е изразил пренебрежителното си отношение към Европейския съюз. 
 
По този начин той поставя под въпрос "кардиналните принципи на външната политика на САЩ по начин, който би ужасил всички негови предшественици от Хари Труман насам". 
 
Това трябва да накара европейските лидери да не бягат от най-парливите въпроси за това "как по най-добър начин да защитят мира, просперитета и политическия плурализъм на континента". 
 
Няма време за губене, предупреждава "Файненшъл таймс" и посочва, че добра първа стъпка към болезненото преосмисляне на новата ситуация е писмото, което председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати до европейските лидери във вторник. 
 
В него той предупреждава, че "за първи път в 60-годишната история на ЕС главните световни сили - Китай ,Русия, а сега... и новата администрация на САЩ, са или открито антиевропейски, или в най-добрия случай евроскептични". 
 
Като отбелязва, че десетилетия наред, от самото начало на Студената война, Европа е разчитала на закрилата на САЩ и е загубила инстинктите си за независимо стратегическо мислене, всекидневникът подчертава, че европейските лидери не могат да заобиколят необходимостта от повече пари за отбрана. Европейските правителства трябва да елиминират нерационалното дублиране на военните си възможности, да преодолеят технологичното си изоставане във военната сфера и липсата на допълващи се отбранителни системи. Великобритания, макар и напускаща ЕС, също трябва да подкрепи тези усилия.
 
Освен това, според Файненшъл таймс", ЕС трябва да да предприеме по-целенасочени усилия да стабилизира съседните си региони, особено Западните Балкани, постсъветските държави в Източна Европа и Северна Африка. "Без по-единна политика по миграцията и бежанците, имаща за цел затягане на контрола по външните граници и създаването на канали за легална имиграция, ЕС ще заседне в блатото на безплодни спорове, които подкопават силата и духа му." 
 
А на дипломатическия фронт ЕС трябва да се стреми към балансиране на отношенията си с Вашингтон чрез по-тесни връзки с приятели и партньори като Австралия, Канада, Индия, Япония и Латинска Америка, се казва в редакционната статия, цитирана от БТА. 
 
Навигирайки през опасните води на нарушения световен ред, европейските лидери трябва да предпазят европейския кораб от разрушителен сблъсък "със скалите на безразсъдната си амбиция, или да не заседнат в безветрието на мъглявите си визии за интеграция заради самата интеграция". 
 
Европа може и трябва по-уверено да застане на собствените си крака ", запазвайки при това трансатлантическата връзка, заключава "Файненшъл таймс". 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?