Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фактите за: Европейския COVID сертификат

5 коментара
Фактите за: Европейския COVID сертификат

Ще се ограничи ли правото Ви да пътувате в Европейския съюз, ако не сте ваксинирани?

Дискриминация ли е въвеждането на COVID сертификата спрямо хората, които не са ваксинирани?

Ще бъдете ли принудени да се ваксинирате, за да ви се издаде сертификат за пътуване?

Налага ли "Брюксел" "санитарна диктатура" върху гражданите на Съюза?

Мина Киркова е част от екипа на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България. Образованието си получава от Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност "Кино и телевизия". Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова работят по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ-България, на тема "Здраве на прицел".

Ето фактите:

Как се казва документът?

Официалното му име е "цифров COVID сертификат на ЕС". В публичното пространство обаче циркулират най-различни варианти, в това число зелен сертификат, удостоверение и паспорт. В този текст за удобство, ще го наричаме европейски COVID сертификат.

От кога влиза в сила?

Европейският парламент и Съвета на ЕС се споразумяха за въвеждането на сертификата в края на месец май. Очаква се системата да започне да функционира на 1 юли, като са предвидени и 6 седмици за държавите, които се нуждаят от допълнително време.

Какво представлява европейския цифров COVID сертификат?

Документът удостоверява едно от трите обстоятелства:

 • Поставена ваксина срещу COVID-19;
 • Негативен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест (извършен в амбулаторни условия) от последните 72 часа;
 • Удостоверение за прекарана инфекция в последните 180 дни (позитивният резултат от теста, с който е установена болестта).

Документът ще е достъпен и за хората, ваксинирани преди влизането в сила на Регламента на ЕС относно европейския COVID сертификат.

Задължава ли ни ЕС да се ваксинираме, за да пътуваме?

Не, защото сертификатът не изисква непременно поставена ваксина. Това е само едната от общо трите възможности, които предлага системата.

Кои ваксини се признават от сертификата?

Всички, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, както и тези, включени в списъка за спешно одобрение на Световната здравна организация. Към момента това са Comirnaty (на Pfizer-BioNTech), COVID-19 Vaccine Moderna (на Moderna TX, Inc.), Vaxzevria (това е новото име на ваксината, доскоро позната като COVID-19 Vaccine AstraZeneca), COVID-19 Vaccine Janssen (на Johnson & Johnson).

Ограничава ли ЕС правото на движение чрез въвеждането на европейски COVID сертификат?

Не, точно обратното. Целта е да се възстанови свободата на движение в ЕС, като даде възможност на хората да пътуват независимо от мерките за влизане в определена държава членка на ЕС. В момента в повечето страни се изисква пътуващите да си направят PCR-тест при преминаване на границата или да останат под задължителна карантина между 7 и 14 дни. Ако притежавате сертификат, тези ограничения няма да важат за Вас. Споразумението за сертификата между европейските институции предвижда държавите членки да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на COVID сертификата, освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве.

Задължително ли е да притежаваме сертификат, за да пътуваме?

Не, сертификатът не е задължителен документ за пътуване, нито притежаването му е предварително условие, за да пътувате. Можете да пътувате и без него, но в този случай трябва да се съобразите с правилата за влизане в съответната държава, такива каквито са те към момента на преминаването на границата (например, задължителен тест или карантина).

Освобождава ли ни сертификатът от локалните противоепидемични мерки в държавата, в която отиваме?

Не, притежанието на сертификат не Ви освобождава от задължението да спазвате локалните мерки, които са в сила в дадения момент в държавата, където отивате. (Тук може да се проверят актуалните мерки във всяка държава в ЕС.) Например, ако към този момент на територията на страната е в сила вечерен час или забрана за работа на нощните заведения, европейският COVID сертификат не може да Ви освободи от спазването на тези рестрикции. Сертификатът не служи за допускане до социални събития, заведения, културни мероприятия. Единствената му функция е за свободно движение през границите на държавите членки на Европейския съюз.

Налага ли ни "Брюксел" този документ?

Регламентът за въвеждането на цифров COVID сертификат на ЕС е предложен от Европейската комисия и подкрепен от Европейския парламент и Съвета на ЕС. До края на юни регламентът следва да бъде официално приет от от двете институции, за да влезе в сила от 1 юли. В тази процедура волята на европейските граждани е отразена веднъж чрез техните демократично избрани представители евродепутатите и втори път, чрез техните национални представители в Съвета на ЕС. Лидерите на държавите членки също изразиха подкрепа за сертификата и призоваха за бързото му въвеждане.

Задава ли се "санитарна диктатура"?

Така наречената "санитарна диктатура" е конспиративна теория, според която под претекст борба с пандемията от правителството ограничават правата на гражданите, принуждават ги да се ваксинират и дискриминират тези, които отказват. Според подкрепящите тази теория въвеждането на COVID сертификат в ЕС е проява на "санитарна диктатура".

Защо това не е вярно?

 • Сертификатът не е наложен от европейските институции, а е подкрепен от всички държави членки;
 • Сертификатът не ограничава правото на пътуване, нито е задължителен документ за пътуване;
 • Сертификатът не изисква непременно поставена ваксина и не дава повече права на ваксинираните граждани;
 • Сертификатът служи единствено за влизане на територията на друга държава членка на ЕС, но не дава право на притежаващите го да не спазват ограниченията, наложени в съответната държава.

Кой издава сертификата?

Организацията по издаването на сертификатите се осъществява на национално равнище. Документът може да Ви бъде издаден от болница или медицински център, лаборатория, извършила теста, или здравните власти в страната. Без значение дали сте предпочели да получите сертификата на хартия или в цифров формат, той съдържа QR код и цифров печат, уникален за всеки гражданин.

В момента от Министерството на здравеопазването информират, че всеки български гражданин, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) може да открие своя автоматично генериран сертификат на този адрес в раздел "Имунизации". За тези без електронен подпис, сертификатът ще се издава от личния им лекар или от ваксинационния пункт, където е поставена ваксината.

Колко струва сертификатът?

Издаването на сертификата е безплатно .

Как да използвате европейския COVID сертификат?

При преминаване на граница в рамките на ЕС, пътуващият показва на органите на реда своя сертификат. Те сканират QR кода от хартиения или цифров носител и удостоверяват автентичността му. За да се избегне възможност за фалшификация, в кода се съдържа и цифров печат от институцията, която е издала сертификата. Всяка държава има своя база данни с цифровите печати на медицинските центрове, лабораториите и здравните власти, имащи право да издават COVID сертификати. Така се удостоверява автентичността на документа.

Каква е гаранцията, че всички държави ще признават сертификата?

Въвеждането на сертификата става по силата на европейски регламент. Този тип правни актове на ЕС се прилагат автоматично и еднакво за всички страни от ЕС, без да е необходимо да бъдат транспонирани в националното законодателство. Те са задължителни в своята цялост във всички страни от ЕС. Задължение на ЕК е да следи дали регламентът е приложен правилно. Ако това не е така, Комисията може да започне официално производство за установяване на неизпълнение на задължения срещу въпросната държава, а в случай на нужда може да отнесе случая до Съда на Европейския съюз.

Завинаги ли ще остане сертификатът?

Не, според предложението той ще е в сила за период от 12 месеца.

Как се съхраняват поверителните лични данни на гражданите?

За да се сведе рискът от злоупотреба до минимум, според предложението на ЕК информацията за гражданите ще се съхранява единствено в държавата, която издава сертификата. На влизане в другите страни-членки на ЕС, органите на реда ще могат само да удостоверяват притежаването на сертификат, но няма да получават достъп до личните данни на гражданите.

Ще ни следят ли правителствата, докато пътуваме?

Не. Властите в държавата, от която е издаден сертификатът няма да получават информация и кога данните в него са разчетени с цел влизане в друга страна.

Ще важи ли сертификатът за граждани на трети страни, които живеят на територията на ЕС?

Ако сте гражданин на държава, която не е член ЕС, но имате постоянно местожителство на територията на Съюза, ще можете да получите европейски COVID сертификат.

Пред кого ни служи сертификатът?

Той ще служи пред граничните власти във всички държави в ЕС, както и тези в Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Засега, от сертификата не могат да се възползват граждани на Обединеното кралство, тъй като ЕС няма сключена сделка с Великобритания.

В момента Европейската комисия, със съдействието на Световната здравна организация, води преговори за приемането на сертификата и за влизане в държави извън ЕС. Преговори вече се водят със САЩ, за да може да се възобнови пътуването и през океана. Очаква се в близките месеци ЕС да влезе в преговори с трети страни за приобщаване на техни подобни сертификати към европейската система.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България срещу дезинформацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milenca
  #5

  Ковид сертификатът е валиден за европейските граждани, но не и за мигрантите, които свободно си циркулират, дори и ги спасяват с Фронтекс. Извратеняци. но и западноевропейците, и те май много-много не са наред? както си бяха уж много свободни, за година ги направиха по-загубени от източноевропейците.

 2. Stefan
  #4

  Голяма тъпотия е тази статия, написана от поредната потна гугутчица. Може ли да ми обясни малката мис защо не много ефективните ваксини не са ограничени със срок, а 100% ефективното преболедуване е ограничено за срок от 180 дни? Дискриминацията е пълна и е в полза на биг фарма. Ако имахме държава България щеше да откаже да участва. Но нямаме, дори сега при служебния кабинет. Просто трябва незабавно да се отменят абсолютно всички ограничения, това е. Всичко друго е лъжа и измама.

 3. Solar Power
  #3
  Отговор на коментар #2

  Абе ти ако искаш не си вади нищо... нека ти бъркат по дупките на всяка граница и се оправяй. Аз се боцнах още преди 2 месеца и съм напълно шест ! Даже и вирус не хванах.

 4. Valpet
  #2

  Европейският COVID сертификат е много по-опасен за свободите на гражданите от националните ограничения, тъй като последните бързо ще отпаднат след преминаването на (псевдо?)епидемията, а "Европейският" ще се задържи много дълго поради Брюкселската бюрокрация.

 5. Lubo Velev
  #1

  Истински НОВОГОВОР!!! СЪС СЕРТИФИКАТА НЕ ОГРАНИЧАВАЛИ ПЪТУВАНЕТО,УЛЕСНЯВАЛИ ГО...... САМО ДЕТО ПЪТУВАНЕТО БЕШЕ СВОБОДНО!!! АКО НЕ СИ БОЛЕДУВАЛ,НЕ ИСКАШ ДА СИ ОПИТНО ЗАЙЧЕ,НЕ ИСКАШ ДА ТИ БЪРКАТ В НОСА...ЗАСЕГА НЕ МОЖЕ ДА ПЪТУВАШ,В БЪДЕЩЕ И ДРУГИ НЕЩА!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.