Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда:

Факторът страх в предстоящия вот се появява за първи път толкова осезаемо

"Ключово значение за местните избори ще има корпоративният вот в комбинация с купуването на гласове"

Факторът страх в предстоящия вот се появява за първи път толкова осезаемо

Избрахме 8 горещи точки за наблюдение. 8 общини, където има проблеми с местните избори, където има напрежение, в които има ромски вот, който се използва традиционно за изборни манипулации. Това каза в неделя пред БНР Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда.

Представяме нещо като система за ранно наблюдение. Градовете са Пловдив, Кърджали, Сандански, Разлог, Петрич, Созопол, Несебър и Перник. В системата, която имаме за получаване на сигнали, започваме да получаваме доста сигнали от Етрополе, Хасково, Пазарджик, Ботевград. Географията на риска непрекъснато се разширява, обясни Цонева, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че институтът няма мрежа от наблюдатели, "наблюдението ще бъде извършвано от наши колеги, две организации, които разполагат с най-голяма мрежа – "Прозрачност без граници" и "Отворено общество".

"Ние концентрираме усилията си към ранното предупреждение за рисковете. Най-много ни притеснява факторът страх. Има страх от използването на административен ресурс, страх от натиск по отношение на служебни и трудови правоотношения, има използване на различни форми за оказване на натиск. Корпоративният вот ще има ключово значение за тези местни изори в комбинация с всички практики за купуване на гласове", категорична е Цонева.

Тя заяви, че факторът страх се появява за първи път толкова осезаемо. "Знаете за страха на ЦИК да излага публично своите аргументи и правните си тези. Протоколите от заседанията на ЦИК продължават да не бъдат публични. Пред вратите на ЦИК се провеждат политически протести за това. Безпрецедентно се срива доверието в способността на ЦИК да гарантира прозрачността и честността на изборния процес. Свидетел на това е претупаната обяснителна кампания на ЦИК за това как мога да гласуват гражданите. Българските граждани изобщо според мен не разбраха какви са правилата на тези избори", смята Цонева.

"ЦИК започна много късно обучението на ОИК, а те от своя страна трябва да осигурят капацитета на СИК. Това че 38% от гражданите не знаят 10 дни преди изборите, че се гласува със знак "Х", може да се превърне в сериозен проблем с недействителни бюлетини. СИК ще трябва да решават множество казуси в ход, в изборния ден и ако не могат да се справят, ще се осъществят трудности пред избирателните права на гражданите", подчерта Антоанета Цонева.

Тя каза, че също на тези избори ще има хора, които ще гласуват от страх, а други от омраза. "Виждаме лидер, който проповядва расова омраза - този фон е Катуница. Институциите се страхуват да обявят броя на избирателите, за да не се направи анализ за това, че избирателните списъци в България се правят по изключително неподходящ начин. Чувството за контрол и страх, което е внушено от управлението, на практика определя този фактор по време на избори", заяви още Антоанета Цонева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?