Според описана от председателя на ЕНП Мария Капон схема

Фактурите на "УорлиПарсънс" за "Белене" били платени с ток

Консултантът отрече да е свързано лице с "Атомстройекспорт" и обяви, че съдейства на разследването

Фактурите на "УорлиПарсънс" за "Белене" били платени с ток

Схема за изплащане на фактурите на консултанта за строежа на АЕЦ "Белене" – "УорлиПарсънс", от страна на "Националната електрическа компания" (НЕК) след спирането на ядрения проект в края на март 2012 г. чрез друга фирма, която купила вземанията на "Уорли" и срещу тях получавала електроенергия, описа в сряда председателят на Единната народна партия Мария Капон пред бТВ.

Междувременно архитект-инженерът на АЕЦ "Белене" отрече да е свързано лице с руския изпълнителя на проекта "Атомстройекспорт" (АСЕ), след като във вторник от ДСБ обявиха, че "Уорли" и собственикът на АСЕ – "Росатом", през 2010 г. са създали общо дружество за инвестиции в енергийни проекти в Източна Европа. Дясната партия тогава обяви, че "УорлиПарсънс" защитава интересите на Москва в АЕЦ "Белене".

Схемата "услуги-цесия-ток"

По-късно пред Mediapool Капон уточни, че става въпрос за лицензиран търговец на електроенергия, чието име не иска да замесва, тъй като по принцип практиката на т.нар. цесии е нормална за бизнеса. Проблемът обаче е, че това е ставало след решението на правителството и парламента в края на март 2012 г. за прекратяване на ядрения проект и документите за тройните сделки били в прокуратурата.

Запознати с дейността на "УорлиПарсънс" в България коментираха пред Mediapool, че компанията не била продавала на никого вземанията си от НЕК и че цялата нейна документация – договори и фактури, по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" е в прокуратурата и нещата ще станат ясни в хода на разследването за присвояване на 18 млн. евро след спиране на АЕЦ "Белене". Държавното обвинение вече подведе под отговорност двамата последни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, управителят на "УорлиПарсънс България" Събин Събинов и Богомил Манчев, директор и собственик на подизпълнителя на проекта "Риск Инженеринг" за платени 8.6 млн. лв. към "Уорли" след спирането на АЕЦ "Белене".

От НЕК обясниха пред Mediapool, че част от дейността им е да продават електроенергия на търговци, но не можаха да се ангажират с отговор дали чрез подобни сделки са правени прихващания на вземания на "УорлиПарсънс", оправдавайки се с воденото прокурорско разследване. От държавната компания припомниха, че в понеделник прекратиха договора си с архитект-инженера на АЕЦ "Белене" и му върнаха фактури за над 5.3 млн. евро.

Три от платените преди това фактури на "Уорли" към НЕК за над 7.5 млн. лв. бяха обявени именно от Капон и Иван Иванов от ДСБ, след което стана ясно, че прокуратурата разследва присвояване от АЕЦ "Белене".

Държавата и НЕК трябва да разкрият по какъв начин са плащани фактурите за консултанта, след спирането на проекта "Белене“, призова в сряда Капон. По думите ѝ НЕК е приемала фактурите от "УорлиПарсънс", осчетоводявала ги е и плащала ДДС върху съответните суми.

"УорлиПарсънс" продава вземането си, което е нормална търговска процедура. Всеки може да продаде вземането. Тя го продава на фирма Х, която обаче трябва да вземе нещо, т.е. трябва да има какво тя да плаща, за да може да си приспадне това вземане. Какво може да вземеш от НЕК, освен електрически ток? Фирмата Х реално получава ток от НЕК и правят най-вероятно протокол за приспадане, дори може би споразумение с НЕК", заяви Капон като подчерта на няколко пъти, че това е законна и нормална търговска процедура, която обаче е приложена злоумишлено.

По думите ѝ НЕК с прекратяването на договора с "Уорли" връща четирите фактури, за да няма такова приспадане и след това трето лице да може да изкупи вземане. "Можеш да продадеш на всеки един вземането си, но въпросът е дали има връзка между "УорлиПарсънс" и фирма Х. Държавата трябва да каже дали има връзка. Надявам се и г-н Богомил Манчев да има съвестта да каже как е изработена процедурата", допълни Капон пред бТВ.

От "УорлиПарсънс" излязоха по-късно с официална позиция относно твърденията на ДСБ за връзката им с "Росатом", в което се посочва, че не е свързано лице с АСЕ и счита привличането като обвиняем на регионалния си директор за България Събин Събинов за безпочвено и неоснователно като категорично ще оспорва подвеждането му под отговорност.

Консултантът изразява своята увереност, че Събинов ще бъде оправдан и допълва, че сътрудничи на българските власти в текущото разследване на проекта АЕЦ Белене.

"УорлиПарсънс" работи в рамките на валиден договор от самото му възлагане от НЕК през 2005 г. След обявеното от българското правителство през 2012 г. прекратяване на строителството на АЕЦ Белене, договореният обхват на услуги беше изменен, за да бъдат предоставени намален обем услуги по време на фазата на "замразяване" на проекта", пише в съобщението на дружеството.

В него се допълва, че в "УорлиПарсънс" са изпълнявали надлежно и независимо всички възложени му услуги, в съответствие с приложимите български закони и указанията на клиента. Дружеството е работило последователно в подкрепа на своя клиент – НЕК, на българското правителство и техните интереси, заявява консултантът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес