Фалира най-големият японски авиопревозвач "Джапан еърлайнс"

Фалира най-големият японски авиопревозвач "Джапан еърлайнс"

След няколко финансови инжекции от страна на държавата най-голямата авиокомпания в Япония и Азия - "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines - JAL) обяви банкрут. Тя ще продължи да функционира, но инвеститорите в нея най-вероятно ще загубят голяма част от парите си, съобщи във вторник ББС.

Превозвачът поиска защита от кредиторите във вторник. С дългове от 16.5 млрд. долара, фалитът на компанията ще се превърне в един от най-големите в Япония. Очаква се да бъдат съкратени 15 600 служители, а всички членове на управителния съвет са подали оставки.

Авиокомпанията, основана през 1951 г., ще получи най-малко 900 млрд. йени (10 млрд. долара) заем и нов капитал от субсидирания от държавата фонд "Enterprise Turnaround Initiative Corporation" (ETIC).

Правителството на премиерът Юкио Хатояма прекратиха помощта за превозвача, който за девет години получи четири пъти държавни средства.

Акциите на "Джапан еърлайнс" паднаха до рекордно ниски равнища, а стойността на компанията възлезе на 150 млн. долара – по-малко от цената на един пътнически самолет.

Японското правителство обяви, че компанията ще продължи да извършва полети, докато се преструктурира под наблюдението на ETIC.

В последните дни две авиокомпании - "Delta Airlines" и "American Airlines" започнаха надпревара за дял в JAL или в преструктурираната компания, за да могат да получат достъп до въздушните линии към Китай и Япония. След новината за фалита, двете компании заявиха, че това няма да попречи на техните планове.

Споделяне

Още от Бизнес