Фалира Висшият административен съд на Украйна

Фалира Висшият административен съд на Украйна

В четвъртък Висшият административен съд на Украйна (ВАСУ) прекрати работата си за неопределен срок, пише "Лента.ру".

От самия съд обясняват това решение с хронично недофинансиране. На сайта на институцията пише, че работата е преустановена "във връзка с липса на средства за пращане на кореспонденция, заплащане на услугите, купуване на хартия и дискове".

Според служител на съда, украинската поща вече отказва да работи с юридическата администрация в условия на дълг. Спирането на кореспонденцията може да доведе до хаос при разглеждането на делата и срив на процесуалните срокове.

От ВАСУ твърдят, че положението с финансирането на административните съдилища в цяла Украйна е "критично". Съдиите заявяват, че през 2009 г. повече от 30 пъти са се обръщали към ръководството на страната с молба да помогнат, но не са получили отговор.

Авторите на заявлението искат спешно да се предоставят на съдилищата необходимите средства и напомнят, че именно ВАСУ е първата и последна инстанция при разглеждане на искове за обжалване на резултатите от изборите за президент, насрочени за януари 2010 г.

Органите на изпълнителната власт обаче засега не са реагирали на проблема.

В Украйна административните съдилища гледат дела за защита правата и свободите на гражданите при публично-правни спорове с органите на властта, местното самоуправление и служителите им.

Заедно с ВАСУ в Украйна действат още три висши съдилища: Конституционен съд, Върховен съд и Висш апелативен.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?