Фалиралата "Сааб" възкръсва като производител на електромобили

Фалиралата "Сааб" възкръсва като производител на електромобили

Инвеститор се съгласи да купи фалиралата шведска автомобилна компания "Сааб" и смята да я върне към живот като производител на електромобили с фокус към пазара на Китай, предаде Ройтерс в сряда.

Намеренията са първият електромобил на шведската компания, който ще е създаден на базата на модела "Сааб 9-3", да излезе на пазара през 2013-2014 г. Производството на електромобили по японска технология ще бъде съсредоточено в основния завод на "Сааб" в Тролхетан, в западната част на Швеция

Новият собственик на дружеството е инвестиционната група "Нешънъл Електрик Вехикъл Суидън" (National Electric Vehicle Sweden – NEVS), която е била създадена в Швеция специално за придобиването на "Сааб", която обяви фалит в края на миналата година само две години, след като бе продадена от "Дженерал Моторс" на холандската "Спайкър Карс". Причините бяха дългове от около 13 млрд. шведски крони (1.8 млрд. долара)

Цената и други подробности по сделката не се съобщават.

51 процент от акциите в NEVS са на хонконгската "Нешънъл Модърн Енерджи Холдингс" (National Modern Energy Holdings), която е специализирана в производство на оборудване за производство на енергия от възобновяеми източници, а останалата част са на японската инвестиционна компания "Сън Инвестмънт" (Sun Investment).

"Сааб" е основана през 1937 г. от фирмата за самолети "Свенска Аероплан" ( Svenska Aeroplan), но пуска серийно производство на автомобили през 1947 г. Пред 1990 г. 50 на сто от акциите на автомобилостроителя са купени от американската "Дженерал Моторс", която десет години по-късно взема и останалата част от дружеството. След продължителна работа на загуба обаче американците почват да търсят нов купувач през 2009 г. и година по-късно идва сделката със "Спайкър".

Положението в "Сааб" обаче не се оправя и от март миналата година компанията, която е добре известно име, макар и с не толкова голямо производство, спира работа, за да обяви по-късно фалит.

Споделяне

Още от Бизнес