Фалиралото предприятие "Полимери" се разграбва, държавата нехае

Имуществото на обявеното в несъстоятелност дружество "Полимери", собственост на бизнесмена Николай Банев, се разграбва, а компетентните държавни органи нехаят. Това стана ясно от думите на синдика на дружеството Иван Балабанов.

Над шест тона солна киселина са източени от фалиралото предприятие, като целта е цистерните, където се е съхранявала течността, да бъдат нарязани и предадени на вторични суровини, каза Балабанов.

Има опасност водата на жителите на Девня да е заразена, защото солната киселина е източена в канализацията.

Балабанов е подал сигнал за това до районното полицейско управление в Девня, както и до Министерството на околната среда, но до момента няма отговор.

В момента се събарят бетонни елементи, режат се метални тръби със стъклена вата, както и цистерни. Имуществото на предприятието се разграбва, каза Иван Балабанов. Той е подал сигнал и до РДНСК за проверка дали се спазват изискванията на закона при заличаването на сгради.

Разграбването на завода на парче без спазване на правилата крие опасност за населението, защото на територията на предприятието има още хиляди тонове опасни химикали. В момента се съхраняват опасните 3000 тона трихлоретан и 200 тона дихлоретан, каза Балабанов.

Той добави, че от предприятието е изчезнал и сървърът с документацията за 2010, 2011 и 2012 година.

Някогашната гордост на социалистическата индустрия "Полимери" спря работа през 2010 г., а в края на 2012 г. беше поискано обявяване в несъстоятелност заради огромни дългове към НЕК. Общо задълженията му към различни компании възлизат на над 36 млн. лв. Основният собственик на "Полимери" чрез няколко юридически лица е Николай Банев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?