Според Николай Младенов

Фалит на Гърция ще ни докара "кризата от 1996 г., умножена по сто пъти"

Николай Младенов, Сн: БГНЕС

Ако Гърция фалира, ефектът върху нашата страна ще бъде "кризата в България от 1996 г., умножена по сто пъти може би", коментира във вторник външният министър Николай Младенов пред Нова телевизия. Той за пореден път изказа тезата на правителството на ГЕРБ, че страната ни ще получи повече пари от Европейския съюз през следващия програмен период 2014-2020 г. спрямо сегашната финансова рамка.

Все още няма споразумение за седемгодишния бюджет на общността и се очаква преговорите да бъдат подновени в началото на 2013 г., но продължават големите различия между държавите-членки нетни донори, които настояват за съкращаване на бюджета и т.нар. група на приятелите на кохезионната политика, сред които е и България.

"Благодарение на правителството на г-н Станишев, което толкова бързо забравя, забравя какво е направило, две години от предната финансова рамка ние пропуснахме и всъщност две години не бяха оползотворени средства от нея. Така че нашата цел е да имаме повече пари от предния период, като същевременно да подобрим значително начина, по който разходваме тези средства в България", заяви Младенов.

Той каза още, че сега "най-важният въпрос е да има бюджет на Европейския съюз, защото на този етап още не сме стигнали тази крачка"

"Това, на което станахме свидетели за пореден път, е, че страните членове на Европейския съюз се разделиха отново на стари богати и бедните, в които попадаме и ние за съжаление.

Когато средствата са по-малко и така наречените богати страни казват: вижте, ние в нашите страни съкращаваме заплати, бюджет и т.н., не може да не съкратим бюджета и на Европейския съюз, средствата за преразпределение към новите страни членки остават по-малко. И затова два пъти по-важен е тук нашият аргумент за усвояемостта на средствата, защото двете години, които загубихме от предходната финансова рамка в спрени програми, заради корупция, заради какви ли не проблеми, спряно финансиране, никога няма да може да си ги върнем. Трябва да работим много по-бързо, защото онези 2 години по време на господин Станишев отидоха на вятъра", добави Младенов.

Външният министър отново обобщи българските приоритети в преговорите - запазване на размера на кохезионните фондове, осигуряване на достатъчно средства за закриване на 1-4 реактори на АЕЦ "Козлодуй“, които от исканите 450 млн. евро бяха намалени на 185 млн. евро, а после вдигнати от Ромпой на 260 млн. евро, и защита на преките плащания за земеделските производители.

Младенов коментира, че "Слава Богу, България няма нужда от спасителни механизми".

"Слава Богу, нашата икономика, въпреки че е по-слабо развита и на по-ниско ниво, е по-стабилна от икономиката на абсолютно всички наши съседи в момента с изключение на Турция. Средствата за Гърция, за спасяването на гръцката икономика, не идват от тези средства, които в момента се обсъждат като бюджет на Европейския съюз. Те са по отделно споразумение, които са рамките на еврозоната. Защо е важно Гърция да бъде спасена? Защото ако Гърция фалира и нейната икономика се разпадне, и тя се принуди да напусне еврозоната, тогава наистина ние ще видим тежък ефект върху нашата страна от случващото се в южната ни съседка, тежък, който може единствено да бъде сравним на кризата в България от 1996 г., умножена по сто пъти може би", обясни външният министър.

"Ние сега дискутираме бюджета 2014 - 2020 година, там имаше една опасност поради бюджетните съкращения да се каже на България: окей, колкото пари ви дадем сега за тези реактори, до 2020 година, това е окончателното плащане, оттам нататък вече трябва сами да ги финансирате. Тази опасност я преодоляхме, така че засега целта ни е да гарантираме достатъчно средства за периода 2020 година, като в преговорите за след 2020 година вече трябва да се осигурят следващите пари. Между другото, преговорите за по-следващата финансова рамка реално ще започнат по време на българското председателство на Европейския съюз 2018 година", каза още Младенов.

По думите му от 1 януари следващата година започваме много концентрирана подготовка вече за председателството.

Споделяне

Още по темата

Още от България