Фалитът на "Скай юръп" понижи трафика на Летище София с близо 7%

Летище София е обслужило 250 478 пътници за октомври т.г. В сравнение със същия месец на миналата година това е спад от 6.8 на сто, съобщиха от пресцентъра на аерогарата в четвъртък.

Леко понижение има и при движенията на самолетите - броят на кацналите и на излетелите самолети за октомври е 3819 - с 500 по-малко в сравнение със същия месец на 2008 г.

Спадът в броя на пътниците през октомври се дължи главно на преустановените полети на нискотарифната словашка авиокомпания "Скай Юръп" до Виена, което доведе до намаляване на броя на пасажерите по тази водеща за летището в София дестинация с около 30 на сто, посочват от аерогарата.

Въпреки кризата в авиационната индустрия, за периода януари – октомври 2009 г. главните пазари за летището продължават своето развитие, се посочва в съобщението.

Най-голям е броят на пътувалите до Великобритания - 227 745 излетели пътници, което е ръст от 9 на сто спрямо същия период на миналата година. Втората позиция е за Германия с 133 367 заминали пътници по шестте дестинации, свързани с директни въздушни линии от летището в София.

Италия е пазарът, който отчита най-бърз темп на развитие за последната година, като отбелязва ръст от 20 на сто спрямо десетте месеца на 2008 г. с излетели 110 860 пътници. Редовни полети от летището в София се изпълняват до четири града в Италия - Рим, Милано, Венеция и Бергамо.

Испания e друг водещ пазар, който също бележи ръст на пътниците в сравнение с миналата година. До Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага, Аликанте и Палма де Майорка са летели 113 707 пътници. Това е с 18 на сто по-натоварен трафик в сравнение със същия период на 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес