Фалшив репортаж за руско нахлуване доведе до паника в Грузия и вбеси опозицията

Фалшив репортаж за руско нахлуване доведе до паника в Грузия и вбеси опозицията
Опозицията в Грузия обвини правителството, че стои зад излъчения в събота от грузинската телевизия "Имеди" инсцениран репортаж за евентуално руско военно нахлуване. Според фалшивия 20-минутен репортаж, президентът Михаил Саакашвили е бил убит, а властта - завзета от опозицията. Грузинското вътрешно министерство отбеляза, че "Имеди" не е съпроводила предаването с надпис, който да предупреждава, че е измислица и то е предизвикало огромна паника, предаде агенция Ройтерс.

Гледайки репортажа, много грузинци са помислили, че страната отново е на прага на петдневната война с Русия от август 2008 г.

Репортажът следва сценарий, според който опозиционните лидери на Грузия викат руските военни части, които сега са разположени в отцепническия район Южна Осетия, за да се намесят в политическите междуособици, настъпили след кметските избори в Тбилиси, които трябва да се проведат в края на март.

Телевизия "Имеди", която се ръководи от близък съюзник на президента Саакашвили, не крие факта, че репортажът е в отговор на срещите на двама опозиционни лидери, проведени поотделно, с руския министър-председател Владимир Путин, в края на миналата година и през този месец.

Целта на репортажа била да покаже как биха могли да се развият събитията.

Опозицията реагира гневно на излъчения материал, като обяви, че държавата начело със Саакашвили манипулира медиите.

Правителството отрече да има отношение към случилото се. В отговор на въпрос дали Саакашвили е бил замесен в изготвянето на репортажа и знаел ли е предварително за излъчването му, негов говорител заяви, че не може да коментира.

Телевизионният репортаж започва с въведение, в което се посочва, че това е симулация на "най-лошия ден в историята на Грузия". Тъй като по време на предаването не е вървяло предупреждение, че става дума за измислен репортаж, грузинците са изпаднали в паника. Мрежата на мобилните телефони е блокирала от пренатоварване на обажданията, както и телефонът на службата за извънредни ситуации.
Много грузинци са побегнали да се крият по домовете си, а много руски медии са прекъснали програмите си, за да излъчат извънредната новина.

Михаил Саакашвили смята излъчения репортаж за полезен, съобщиха руски медии в неделя, цитирайки изявления на грузинския президент.

"Независимо какви сценарии са написали те (руснаците), а вчерашният сценарий за жалост бе твърде реалистичен, и в това отношение смятам, че въпреки нервната реакция вчерашният репортаж може би ще стане пречка за тях (за Русия) в осъществяването на плановете им", заявил Саакашвили на среща с жители на Болниския район недалеч от Тбилиси, предаде Интерфакс.

Саакашвили нарекъл неприятна формата на предаването "за евентуални действия на Руската федерация срещу Грузия". Обяснителният надпис, че става дума за имитация, а не за реални събития, не бил излъчван постоянно, както е необходимо, а само преди и след началото на програмата, заявил той.

"Затова мнозина жители започнаха да се притесняват, включително и баба ми, с която се бяхме видели неотдавна, взе да нервничи", казал Саакашвили.

Лидерът на грузинската опозиционна Партия на труда Шалва Нателашвили настоя спешно да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН, тъй като смята, че зад провокацията на "Имеди" стоят властите на и лично президентът Михаил Саакашвили, предаде Интерфакс.

Грузинският опозиционер заявил в неделя пред журналисти, че смята да настоява пред ООН "във формата на трибунала в Хага да назначи специален прокурор, за да разследва действията на Саакашвили", който според него "водел пропаганда на война".    

Нателашвили се канел също да прикани демократичните държави да отзоват посланиците си от Грузия и да запазят двустранни отношения с Тбилиси само на равнище консули.

Според "РосБизнесКонсалтинг", друга представителка на грузинската опозиция - бившият председател на парламента Нино Бурджанадзе, смятала в най-близко време да внесе в съда иск срещу ръководството на "Имеди".

По думите на Бурджанадзе, "сценарият на фалшивата новинарска емисия е написан от Михаил Саакашвили, тъй като без негово знание никой от телевизията не би се решил на подобна провокация", добавя "РосБизнесКонсалтинг".

Споделяне

Още от Свят