По време на втория разпит на "защитения свидетел"

Фалшив сигнал за бомба "скри" Мирослав Найденов от медиите

Фалшив сигнал за бомба "скри" Мирослав Найденов от медиите

Бившият аграрен министър Мирослав Найденов, защитен свидетел на прокуратурата по разследването за мобилното подслушване в МВР, по което бяха открити данни за престъпления на ексвътрешния министър Цветан Цветанов, бе на разпит в сряда и за втори път бе скрит от медиите.

Найденов бе призован да даде обяснения във връзка със скандалния запис на разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и прокурор Николай Кокинов, провел се на 15 април в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя.

 

Разговорът се върти около това как да бъде спряно разследването срещу Найденов, но излизат и данни за злоупотреби с европейски средства, неправомерно докладване на Борисов на резултатите от прокурорската проверка за мобилното подслушване в МВР, включително се разбира и за "гост от разузнаването", дошъл да навести бившия премиер.

Бившият министър Найденов обаче се размина с чакащите го в Съдебната палата десетки журналисти заради фалшив сигнал за бомба.

Той бе разпитан за първи път на 24 април, веднага след интервюто му пред бТВ, в което обяви, че Цветанов е нареждал всичките му колеги от кабинета "Борисов" да бъдат подслушвани и следени. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че бившият министър ще бъде разпитан в Специализираната прокуратура, но се оказа, че разпитът се е провел в Съдебната палата, а след него Найденов стана защитен свидетел.

Медиите не успяха да се доберат до него и след втория разпит. Около 14.30 ч., след като часове наред съдебни репортери чакаха ексминистъра в пълно неведение дали разпитът му вече е проведен, бе съобщено, че обясненията са били снети в Специализираната прокуратурата, заради фалшивия сигнал за бомба в Съдебната палата. До този момент от прокуратурата отказваха да потвърдят или да отрекат, че Найденов е извикан да даде нови обяснения във връзка с проверката по скандалния аудиозапис от разговора в Банкя, чиято автентичност впоследствие бе потвърдена от Николай Кокинов и не бе опровергана от Бойко Борисов.

По информация от МВР около 8.45 часа мъжки глас се е обадил от уличен телефон на спешния номер 112 и е съобщил, че в Съдебната палата са поставени две взривни устройства. Проверката на сградата е продължила до 10.30 часа, като бомба не е била открита.

В момента Мирослав Найденов има статут едновременно на обвиняем за корупция, принуда и служебно престъпление, както и на защитен свидетел по разследването за мобилните СРС-та, по което вече има повдигнати обвинения на четирима служители от СДОТО. Обвиняем по второто разследване може да се окаже и Цветан Цветанов, но само ако имунитетът му бъде свален след изборите в неделя.

Само ден, след като на бившия земеделски министър по негово желание бе назначена охрана от МВР, редица медии получиха от анонимен подател няколко аудиозаписа от скандален негов разговор с Борисов и Кокинов, проведен около 8.00 часа на 15 април в дома на експремиера в Банкя.

Разговорът се провежда два часа преди главният прокурор Сотир Цацаров да обяви официално, че проверката на мобилното подслушване в МВР е потвърдила 2/3 от сигнала, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев, според който Цветанов лично е нареждал незаконно да бъдат подслушвани и следени политици, магистрати и бизнесмени.

След "изтичането" на записите от скандалния разговор в Банкя държавното обвинение образува нова проверка, в рамките на която вече обяснения дадоха Борисов и Кокинов. Целта на проверката е да установи дали разговорът е автентичен, както и дали в него има данни за извършени престъпления от тримата събеседници.

От думите им ясно се разбира, че те обсъждат хода на делото срещу Найденов, като Кокинов дава професионални съвети кои от доказателствата по казуса могат да станат проблем за бившия министър. В края на "беседата" се чуваше и как Борисов звъни по телефона на някого, за да му преразкаже констатациите на прокуратурата по СРС-проверката, които преди това са му споделени от Кокинов.

След избухването на последния скандал Сотир Цацаров коментира, че според него най-тежкото нарушение на вече бившия му подчинен в случая е именно, че нерегламентирано е изнесъл въпросните заключения, преди те да са обявени публично.

Кокинов светкавично бе привикан на разговор с ръководството, след което бе обявено, че подава оставка като ръководител на СГП. По неофициална информация той не е отрекъл участието си в разговора пред началството, както не го е отрекъл и при последвалия му разпит.

Борисов пък направи поредни опити да омаловажи ситуацията, като обяви преди ден, че е бил извикан в прокуратурата, за да си поговорят за престъпната група, която подслушвала незаконно в домовете на хората. Във вторник думите му бяха опровергани от държавното обвинение с уточнението, че не е бил призоваван на разговор, а да даде обяснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?