Фалшива гаранция с подписа на Борисов за общински кредит от 17.5 млн. евро

Изработена е фалшива гаранция от името на Столична община за теглене на кредит от 17.5 милиона евро. Това съобщи в сряда кметът на София Бойко Борисов. Фалшификатът съдържа както неговия подпис, така и тези на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков и зам.-кмета по правните въпроси Юлия Ненкова.

В документацията като бенефициент на кредита е посочено лице на име Алън Манжон, който е представител на фирма, наричаща се "Голф финанс", регистрирана в Ла Валета, Малта. Посочена е и банкова сметка на Столична община, която не съвпада с истинската.

Кметът Борисов описа фалшификата като "перфектен", а схемата за измама като "много удобна". От "Московска" 33 са разбрали за случая в края на 20 март. Това е станало след като няколко български финансови институции са се обърнали към "Общинска банка" за справка по отношение на предоставената им гаранция. Фалшивата гаранция им е изпратена по електронната поща.

"Общинска банка" е предоставила информацията на администрацията на Бойко Борисов. Той увери, че още тогава са били уведомени дирекцията за финансово разузнаване в Държавна агенция "Национална сигурност" и БНБ.

Въпреки това през последната седмица три банки са се обърнали към Столична община с желание да отпуснат кредита от 17.5 милиона евро, за който са мислели, че има издадена гаранция. Кметът отказа да съобщи техните имена, защото е бил помолен за конфиденциалност. Към подправените документи има приложено дори и решение на Столичния общински съвет за даване на гаранция, което датира от август 2007 година. През този месец обаче градският парламент не е заседавал. Измислени са и графици за погасяване на кредита, ако той бъде отпуснат.

"Решихме да обявим публично за фалшификата, защото явно схемата продължава да работи. Ние уведомихме всички компетентни органи, но продължават да пристигат банки, които да искат да ни отпуснат този кредит. На този етап ние не знаем дали някоя банка не е отпуснала парите, защото тази фалшификат може да се използва и пред чужди банки", каза Борисов

В отговор на въпрос дали подозира кой зад схемата, той заяви, че "би могъл лесно да разбере", ако заема поста главен секретар на МВР.

Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?