Фалшива тревога за опасност на руски атомен крайцер?

Главнокомандващият руските военноморски сили адмирал Владимир Куроедов опроверга предишните си изявления, че руският атомен ракетен крайцер Петър Велики, който беше принуден да акостира заради повреда, може да избухне всеки момент, съобщи ИТАР-ТАСС.

Крайцерът е в такова състояние, че може да експлодира всеки момент, каза по-рано във вторник Куроедов, като припомни, че корабът има един ядрен реактор. "На тези места на кораба, където ходят адмиралите, всичко е в ред, а там, където не ходят, всичко е в такова състояние, че крайцерът може във всеки момент да полети във въздуха", заяви командващият руските военноморски сили без дава подробности. Той добави, че е дал срок от две седмици за отстраняване на повредите.

Самоопровержението

Няколко часа по-късно Куроедов се самоопроверга: "Съобщенията на някои медии, че Петър Велики е в аварийно състояние, което може да представлява ядрена заплаха, не отговарят на истината".

По думите му защитата на ядрените реактори на крайцера отговаря на всички изисквания. Той уточни, че е лошо състоянието на жилищните и общите помещения и че в следващите три седмици командирът на кораба контраадмирал Владимир Касатонов трябва да отстрани всички проблеми, свързани с поддръжката му.

В същото време ръководството на Балтийския завод, където е построен флагманът на руския Северен флот заяви, че експлоатацията на кораба не представлява опасност и са удивени от изявленията на адмирал Куроедов.

Руски и чуждестранни специалисти също потвърдиха, че няма опасност за ядрените реактори на кораба. Специалисти от руската служба за ядрен и радиационен контрол заявиха, че са посрещнали с недоумение предишните изявления на Куроедов. Директорът на кораборемонтния завод Нерпа Александър Горбунов също изтъкна, че при тези обстоятелства е технически невъзможен взрив на реакторите.

Към техните мнения се присъедини и британският експерт Стивън Саундърс, цитиран от Би Би Си, според когото няма опасност от избухване на реакторите на Петър Велики.

Уреждане на лични сметки?

Куроедов не уточни къде се намира кораба, чиято постоянната база е близо до Мурманск. Според кореспондентите неговите изявления може да са свързани с противоречията му с други висши офицери от флота или може да са част от кампания пред правителството за увеличаване на финансирането.

Според руския в. Комерсант решението на адмирал Куроедов да обяви атомния крайцер за негоден за служба произтича от личния му конфликт с о.з. адмирал Игор Касатонов, чичо на командира на кораба Петър Велики.

В първоначалното си изявление адмиралът каза, че "това поведение на част от командирите, които не поддържат своите кораби, води до колапс на флота".

Чичото на капитана наскоро разкритикува остро адмирал Куроедов при съдебно изслушване за потъването на атомна подводница миналата година, когато девет моряка загинаха, предаде Би Би Си.

40-годишната подводница К-159 потъна в Баренцово море при лошо време на 30 август, докато беше изтегляна, за да се преработи на скрап.

През последните години в руския Северен флот имаше редица инциденти, като се започне с потъването на подводницата Курск през 2000 г., припомня Би Би Си.

Франс прес отбелязва, че Русия реши да пусне крайцера Петър Велики на вода през 1996 г. въпреки множеството проблеми по време на изпитателните му плавания. Още в началото на първото му плаване възникнаха серия проблеми, най-сериозното от които беше спукването на парна тръба, при което загинаха четирима моряци.

Информацията за отстраняването на крайцера от бойните тренировки в Баренцово море се появи в понеделник, на 22 март. Тогава се говореше за изключване на Петър Велики от състава на корабите в постоянна бойна готовност, заради това, че екипажът не отговаря на стандартите, припомня руското електронно издание Lenta.ru.

Ядрените установки на крайцера са в абсолютно нормално безопасно състояние, заяви директорът на Балтийския корабостроителен завод Олег Шуляковский. По думите му, "за да се нанесе значителна повреда, която да доведе до авария на кораба, е нужно специалист от висок ранг да извърши цяла поредица преднамерени действия".

Негодни балистични ракети

Във вторник адмирал Куроедов се изказа и по повод неуспешното изстрелване на балистични ракети по време на мащабните военни учения на 18 февруари т.г. Тогава той се опита да опровергае появилите се по-рано през деня съобщения от Северния флот за провала при изстрелването на ракетите, като обясняваше, че реален пуск не бил предвиждан, а само "виртуален". Впоследствие президентът Путин разпореди да се провери причината за провала при изстрелването на ракетите и причините да бъдат отстранени.

Сега Куроедов обясни, че причина за провала е двукратното превишение на срока за използването на ракетите.

"Ракетата е произведена през 1987 г. с гарантиран срок на годност 7 години и половина. Към настоящия момент този срок е превишен повече от два пъти...Всяко оръжие си има срок на годност. Търпението на човека може да бъде продължено, но не и на ракетата, още повече на толкова сложен електронен механизъм", обясни Куроедов.

Освен това той отбеляза, че вероятността за успешен пуск на ракета РСМ - 54 е само 95%.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?