Фалшивата бомба на коледния базар в Потсдам била опит за изнудване на DHL

Фалшивата бомба на коледния базар в Потсдам била опит за изнудване на DHL

Подозрителният пакет, намерен близо до коледния базар в германския град Потсдам в петък, не бил свързан с тероризъм, а част от опит за изнудване на куриерската компания Ди Ейч Ел (DHL), съобщи вътрешният министър на провинция Бранденбург Крал-Хайнц Шрьотер, цитиран от ДПА.

Според Шрьотер в писмо, приложено към пакета, заподозряно лице искало от Ди Ейч Ел - колетното подразделение на логистична компания "Дойче пост", голяма парична сума - милиони евро.

Откритият в Потсдам пакет съдържал материали за направата на бомба, включително към 100 пирона, неустановено вещество на прах и метален цилиндър. Началникът на полицията в провинция Бранденбург Ханс-Юрген Мьорке каза, че в пакета е имало писмо от изнудвача под формата на кю ар код (QR code).

Подобен пакет беше доставен преди известно време в източния град Франкфурт на Одер, каза регионалният министър. Той добави, че при отварянето пакетът се възпламенил и шантажиращото писмо в него било унищожено.

Според шефа на полицията основният заподозрян и за двата случая е мъж от района на Берлин. Мьорке обаче не разкри подробности, тъй като разследването продължава.
Въпреки първоначалните данни, че пакетът не може да се взриви, понеже липсва детонатор, по-нататъшните анализи показаха, че устройството е много опасно и може да нарани сериозно хората, каза Шрьотер.

Мьорке прогнозира, че е възможно да има и други подобни доставки. Властите предупредиха получателите да бъдат внимателни, когато отварят неочаквани куриерски доставки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят