Фалшиви биопродукти се произвеждат със знанието на контролиращи фирми

Фалшиви биопродукти се произвеждат със знанието на контролиращи фирми

Председателят на българската асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова алармира, че се произвеждат фалшиви биопродукти със знанието на контролиращи фирми.

За случая е било сигнализирано Министерството на земеделието, което е направило проверка и е открило фалшиви биофермери. От 18 взети проби 11 показват наличие на неразрешени препарати дори за конвенционалното земеделие, каза Албена Симеонова пред БНР.

Контролът върху биофермерите е предоставен на частни сертифициращи фирми. Към момента това са 14 компании. Те получават разрешение от земеделския министър да осъществява контрол за съответствие на биологичното производство.

"Това е удар по биосектора и най-вече на тези хора, които са честни, работещи наистина в областта на биоземеделието", каза Албена Симеонова. Според нея се прави опит да се съсипе имиджът на българския биопродукт.

Проблемът с фалшивите биоферми е заради по-високите субсидии, които се дават за биопроизводство. "Тук става въпрос за източване на едни средства", каза Симеонова.

Според нея става въпрос за десетки хиляди декари с рапица, кориандър и пшеница. Това са култури, които много трудно се гледат по биологичен начин, каза Симеонова.

Тя съобщи, че през последните пет години асоциация "Биопродукти" е подавала сигнали в Министерството на земеделието за фалшиви биофермери, но едва новото ръководство на ведомството е обърнало внимание на сигналите им. Разпоредило е проверки и е взело мерки.

"Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица (фалшивите биопродукти – бел. ред.). Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листата", обясни Албена Симеонова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?