Фалшиви дипломи от Румъния, България, Русия и Албания открити в Гърция

В Румъния, България, Русия и Албания се издават най-много фалшиви дипломи за висше образование е установило двегодишно разследване в Гърция, съобщи в петък Гръцката държавна телевизия, цитирана от kafene.net.

Проучване на Елинския център за академични квалификации и информация (Hellenic NARIC), който се занимава с признаване на дипломите и титлите, придобити в чужбина, е установило, че 300 души са получили фалшиви свидетелства.

Повечето от дипломите за завършено медицинско, юридическо и икономическо образование са издадени в България, Румъния и Русия, твърди зам.-министърът на образованието Спирос Талиадурос. Той обяснил, че фалшивите документи били разкрити чрез нов механизъм за проверяване на тяхната валидност.

Според гръцкия министър, външното министерство на Гърция и посолствата в чужбина имат задължение да признаят документите и да сравняват съответните данни с учебните заведения, които са издали дипломите.

Талиадурос заяви, че на собствениците на дипломите няма да бъде позволено да практикуват. Материалите по случая са предадени на прокуратурата.

През октомври миналата година от Висшата атестационна комисия (ВАК) на България алармираха, че за последните две години има около 20 случая на фалшиви дипломи за научни звания. Те били представяни от германци, които разполагали с фалшиви документи за малък доктор.

Нелегитимните дипломи били издавани на чужденци, като се твърдяло, че лицата са хабилитирани от българската ВАК, но в този случай фалшификатите не са били издавани у нас.

Споделяне

Още от Балкани