Фалшиви лекарства убиват повече от 250 000 деца годишно

Мастило за принтер, боя и арсен се съдържат в лекарства за животозастрашаващи болести

Фалшиви лекарства убиват повече от 250 000 деца годишно

Лекари призовават за спешни международни усилия в борбата с “пандемията“ от некачествени и фалшиви лекарства, които се смята, че убиват стотици хиляди хора в световен мащаб всяка година, пише в. “Гардиън“.

Броят на фалшивите лекарства и тези с ниско качество се увеличава и се смята, че 250 000 деца годишно умират само заради некачествени или фалшиви медикаменти срещу малария и пневмония. Повече умират вследствие на фалшиви ваксини или антибиотици, използвани за лечение и превенция на остри инфекции и болести като хепатит, жълта треска и менингит.

Повечето смъртни случаи са в страни, където голямото търсене на лекарства е съчетано с лоша регулация и контрол на качеството, което прави лесно проникването на пазара на престъпни банди и картели. Често те се отървават само с глоби или незначителни присъди, ако бъдат заловени.

“Наказанията са удар през пръстите, а ние говорим за убийство с фалшиво лекарство“, казва Джоул Брейман, старши научен експерт в Националния здравен институт на САЩ в Мериленд.

Тестове на медикаменти са идентифицирали фалшиви и неефективни копия на широка гама лекарствени продукти, включително срещу малария, антибиотици, лекарства за сърце и онкологични заболявания.

Много фалшификати са с произход от Китай и Индия и е установено, че съдържат всичко – от мастило за принтер и боя до арсен. Лайфстайл продуктите като “Виагра“ доминират на пазара на фалшиви лекарства.

Отвъд фалшификатите, които се произвеждат и продават от престъпни банди, има и некачествени лекарства, които нямат достатъчно активни съставки, за да действат правилно или пък не се разтварят правилно. Често вината за това е в небрежност при производството, но също така и когато лекарствата се продават след срока им на годност или са съхранявани неправилно.

В Американското списание по тропическа медицина и хигиена лекари от американското правителство, университети, болници и фармацевтичната компания “Пфайзер“ (Pfizer) предупреждават, че повишаването на броя на фалшифицираните и отклоняващи се от стандартите лекарства се превръща в “критична ситуация за общественото здраве“.

В допълнение към преките вреди, които причиняват, лошите лекарства са основен двигател на антимикробната резистентност и подхранват появата на устойчиви на антибиотиците бактерии.

"Това е неотложен въпрос за общественото здраве и ние трябва да предприемем действия," казва Брейман.

До 10% от медикаментите в страни с ниски и средни доходи са с лошо качество или са откровено фалшифицирани, което струва на местните икономики между 10 и 200 млрд. долара годишно, като проблемът се влошава.

През 2018 г. фармацевтичната компания “Пфайзер“ е идентифицирала 95 фалшиви продукта в 113 страни в сравнение с 29 фалшификати в 75 страни през 2008 година.

В редица препоръки лекарите призовават за по-голяма подкрепа за Международната програма за лекарствено наблюдение на СЗО и актуализация на целите на ООН за устойчиво развитие, така че правителствата да гарантират, че най-малко 90% от лекарствата в техните страни са с високо качество.

Регистрите на откритите фалшиви лекарства пък трябва да са отворени за обществеността, казват лекарите.

Друга препоръка е за глобално споразумение за качеството на лекарствата, обхващащо дейностите по събирането на доказателства за фалшифициране на лекарства и споразумения за екстрадиция, така че заподозрените да могат да бъдат съдени в страните, които са техен таргет.

Такова споразумение би обхванало незаконните онлайн аптеки, които са все по-сериозна част от проблема с фалшивите лекарства, според лекарите.

Брейман посочва, че международната общност и фармацевтичните компании трябва да подобрят сигурността на веригата за доставки на лекарства във всички страни от момента на производството до пациента.

“Незабавно има нужда от прости и бързи тестове, които лекарите могат да използват, за да проверят качеството на лекарствата“, допълва той.

“Много малко е направено по този въпрос и затова нашите препоръки се съсредоточават върху конкретни действия, които досега са били избягвани“, казва Брейман.

Миналия месец СЗО предупреди за фалшиво лекарство срещу рак в Европа и Америка. То копира продукта Iclusig за лечение на миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия, но съдържа единствено парацетамол. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят