Фалшиви новини на бежанска тема разтърсват германската политика

Политиците търсят начини да предотвратят "похищаването" на предизборната кампания от конспиративни теории и кибератаки

Сирийски бежанец съди Фейсбук за негово селфи с Ангела Меркел.

Преди време в Германия бе тиражирано изявление на депутата от "Зелените" Ренате Кюнаст по повод изнасилване и убийство на германски студент от афганистански бежанец. "Травмираният млад бежанец може да убил някого, но въпреки това ние трябва да му помогнем", е цитирана да казва Кюнсат. Има обаче само един проблем: Кюнсат никога не е казвала това. Никой не го е казвал.

Постингът във Фейсбук, съдържащ този цитат, е бил публикуван от човек в Швейцария и огласен от "Съпротива на германските патриоти" – крайнодясна група, чиято очевидна цел е дискредитирането на "Зелените" и техния либерален подход към бежанците.

Това беше класически случай на фалшива новина, част от вълната на лъжи и "алтернативни факти", които се разпространяват скоростно в публичното пространство, докато Германия се готви за парламентарни избори през септември, пише "Файненшъл таймс".

Ренате Кюнаст реши да подходи проактивно и заведе дело за клевета срещу "Съпротива на германските патриоти". Тя също така стартира шумна кампания във Фейсбук, заявявайки, че социалната мрежа не премахнала достатъчно бързо фалшивата новина.

"Аз не мога да приема, че (Марк) Зукърбърг (основателят и изпълнителен директор на Фейсбук-бел.ред.) печели милиарди, хвали се с даренията си за благотворителност и в същото време позволява Фейсбук да се превърне в инструмент...на десен екстремизъм", заяви тя в интервю.

Германският медиен пейзаж е много по-уравновесен от този в Америка. Там няма крайнодесни провокатори, политически пристрастни кабелни новинарски мрежи и партизански армии в Туитър. Изборните кампании традиционно се водят по градските площади, по обществените телевизии и печатните медии. Но тази година това може да се промени. Опасенията са, че политическият дебат може да бъде похитен от същия тип пласьори на фалшиви новини, конспиративни теории, расистки идеологии, тролове и кибератаки, които допринесоха за изборната победа на Доналд Тръмп в САЩ.

Тонът на политическите дискусии в Германия вече е по-рязък – отчасти като реакция на огромния приток на мигранти през последните две години. Това даде тласък на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" и предизвика експлозия от язвителни нападки в социалните мрежи срещу канцлера Ангела Меркел, възприемана като архитект на политиката на отворени врати, както и към самите бежанци.

Меркел алармира още преди няколко месеца, посочвайки проблема със "социалните ботове" – софтуерни програми, които имитират човешко поведение в социалните медии и могат да манипулират общественото мнение заедно с троловете и фалшивите новини. Ние трябва да се справим с този феномен и -ако е необходимо – да го регулираме", заяви тя пред Бундестага.

Много от лъжите, разпространявани в германския интернет, са на тема бежанци. Американският сайт "Брейтбарт нюз" (свързан със стратега в Белия дом Стивън Банън) съобщи наскоро, че хиляди млади мигранти са атакували полицията в Дортмунд, крещейки "Аллах е велик", развявали са флагове на "Ислямска държава" и "Ал Каида" и са подпалили най-старата църква в Германия. Онова, което в действителност се е случило, е, че няколко мъже просто са хвърляли фишеци в новогодишната нощ; не е имало нападение срещу полицията, а подпалено малко парче от строително скеле е било бързо загасено.

Германските политически партии се мобилизираха да търсят решение на проблема. Партията на Меркел ХДС предложи план за действие, който би улеснил потребителите на Фейсбук и други платформи да регистрират оплаквания за невярно съдържание и оскърбителните публикации да се премахват. Жертвите на фалшиви новини пък би трябвало да имат право да разберат кой ги е писал, както и да могат да отговорят. Платформите, които не предоставят такива възможности, се предвижда да бъдат глобявани, като обсъжданата сума е от порядъка на половин милион евро.

Фейсбук, която и по-рано бе силно критикувана от Берлин за несправяне с расистката реч на омразата в сайта си, сега въвежда нови инструменти за филтриране на новини в Германия. Съдържание, което е докладвано от потребители като фалшиво, се изпраща за проверка на фактите в трета независима организация – Correctiv. Онези новини, за които се потвърди, че са фалшиви, ще се обозначават като "спорни" и алгоритъмът на Фейсбук няма да им дава приоритет в нюзфийда.

Надин Шьон, високопоставен депутат от ХДС, обаче смята, че това не е достатъчно. Операторите на платформите просто не са създали необходимите механизми, позволяващи фалшивите новини да бъдат незабавно разследвани и да се помогне на засегнатите да търсят правна защита, заяви тя.

Досегашната практика показва, че сътрудничеството на Фейсбук с прокуратурата по случаи на клевети в социалната мрежа е "напълно неадекватно и хаотично, това трябва да се промени", заяви Шьон.

Други политици препоръчват по-сдържан подход. Бернард Рохледер, ръководител на германската асоциация за дигитална търговия Bitkom, посочва, че да се изисква премахване на постинги за 24 часа на платформи, които публикуват по над 1 млрд. постинга на ден, е невъзможно от оперативна гледна точка. Според него това ще създаде "перманентен механизъм на цензура". "Зелените" не виждат необходимост от по-строго законодателство. Вместо това предлагат засилване на собствената си киберзащита чрез формиране на "екип за бързо реагиране" от 2000 човека, които да отговарят на фалшивите новини, които компрометират партията.

Други обаче предлагат по-драстични действия. Съдът във Вюрцбург разглежда дело по жалба на Анас Модамани, сирийски бежанец, който съди Фейсбук за селфи, което той си е направил с Ангела Меркел. Това селфи е използвано във фалшиви новини, свързващи го с терористични атаки в Берлин и Брюксел.

Фейсбук обяви, че е блокирала достъпа до съдържанието, докладвано от адвокатите на Модамани, "поради което ние не смятаме, че по случая са необходими правни действия или че това е най-ефективният начин за разрешаването му".

Ренате Кюнаст посочва случая с приписвания ѝ фалшив цитат като доказателство, че Фейсбук трябва да се реформира.

Два дни след първия ѝ сигнал тя е била помолена да попълни въпросник, като приложи и копие от личната си карта – изискване, което депутатката смята, че е обезпокоително. Фалшивият цитат е бил изтрит след три дни и то едва след като тя се е обърнала към главния лобист на Фейсбук в Германия, с когото се познава лично. Междувременно фалшивият цитат е бил споделен хиляди пъти в германските социални медии. "Кой има време и пари да наема адвокати, да внася жалби, да се опитва да разбере кой е авторът?", възмущава се тя и допълва, че битката е неравна. "Фейсбук наистина трябва да решат на чия страна са", казва Кюнаст.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари