Фалшиви новини за вируса пробиха през WhatsApp

Фалшиви новини за вируса пробиха през WhatsApp

Едно съобщение обиколи в последните дни немскоговорещите потребители на WhatsApp. Появи се и на други езици като словашки.

Гласовото съобщение е изпратено от "Елизабет... майката на Поди". Със загрижен глас жената казва, че неин приятел, лекар в университетската болница във Виена, ѝ се обадил, за да я предупреди, че повечето от хората в тежко състояние заради инфекция с коронавируса, са приемали ибупрофен преди да бъдат хоспитализирани. Тестове, направени от лабораторията на университета, показвали, че разпространените лекарства с ибупрофен влошават състоянието при Covid-19.

Съобщението се разпространява от много потребители на платформата за съобщения, които са добронамерени и искат да предупредят познати и приятели. Така обаче те стават разпространители на фалшиви или непроверени новини, пише базираният в Брюксел сайт "Политико".

"Това са глупости", коментира Йоханес Ангерер, говорител на медицинския университет във Виена, цитиран от "Политико".

"Нито обсъждаме този въпрос в университета, нито правим каквито и да е изследвания за потенциалните ефекти на ибупрофена върху Covid-19", коментира още той.

Във вторник говорител на Световната здравна организация Кристиан Линдмайер коментира, цитиран от "Ди Велт", че няма нови изследвания за влиянието на ибупрофена върху заболели от коронавирус. Въпреки това организацията съветва хората, които имат съмнения, че са заразени с Covid-19, да не приемат без лекарско предписание препарати с ибупрофен, а да ползват парацетамол. Това се отнася само за случаите, в които лекарството не е предписано от лекар, подчерта той.

Коментарът на СЗО идва, след като през уикенда френският здравен министър предупреди за негативното действие на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен върху състоянието на заразени с коронавируса.

Според Йоханес Ангерер, въпреки че има предупреждения за ибупрофена, информацията в разпространилото се като вирус съобщение в WhatsApp за научни изследвания в тази посока е измислена.

Разпространението на фалшивата новина продължи въпреки бързата реакция на университета, който пусна изявление, че твърденията за проучвания са неверни, пише "Политико".

Вирусът на невярната информация

Този случай показва как с бързото разпространение на коронавируса по света се разпространяват и множество неверни или непроверени "новини", свързани с него. Разпространението на митове за новия вирус дори накара СЗО да създаде на сайта си специална рубрика, в която се обяснява как топлата вана, сешоарите за ръце или UV лампите не убиват вируса.

Други случаи на неверни информации, свързани с коронавируса, касаят измислени мерки, въведени от властите, или пък преувеличени данни за жертвите на заболяването или за подготвеността на здравните системи.

"Наясно сме, че фалшивите информации, свързани с Covid-19, които се разпространяват в социалните мрежи, се увеличават", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред "Политико".

Добави, че "трябва да разберем по-добре риска, свързан с комуникацията през криптирани услуги за съобщения".

Новият канал

Фалшивата новина от Виена далеч не е изолиран случай. Сред потребителите на WhatsApp в Белгия се разпространява аудио съобщение от жена, която твърди, че болницата, в която работи, е задействала "най-сериозния пандемичен план". Други съобщения пък предупреждават за блокади в дадена страна и препоръчват на хората да се запасят с храна.

В Полша се разпространяваха слухове, че в градовете ще бъдат въведени специални зони, а транспортът до столицата Варшава ще бъде спрян. Съобщението за драконовски мерки и "затваряне" на хората в домовете им за 3 седмици е записано от мъжки глас, който твърди, че е получил информацията от свой приятел журналист с връзки във властта.

В Португалия по подобен начин се разпространява слух, че властите умишлено намаляват броя на инфектираните с коронавируса.

Ирландският премиер Лео Варакард предупреди чрез Twitter да не се разпространяват недостоверни съобщения през WhatsApp, тъй като тези съобщения плашат хората. От компанията Facebook, която притежава приложението, обявиха, че предприемат мерки срещу разпространението на фалшиви новини и слухове през платформата си. Те включват и ограничаване на броя на хората, към които може да бъде препратено едно съобщение.

Комисар Йоурова, чиито екип подготвя предложение срещу фалшивата информация, коментира, че някои от тези съобщения могат наистина да навредят на обществото. За пример дава "съветите" да се пие белина, тъй като тя убива вируса, или пък опитите за материална облага от ситуацията.

Експерти предупреждават, че след като Facebook въведе мерки срещу разпространението на фалшиви новини чрез платформата си, сега тези съобщения "атакуват" платформите за съобщения като WhatsApp.

От компанията съветват потребителите да проверяват онлайн информациите, които получават, преди да ги препратят. Съветват потвърждение да се търси от официални и сигурни източници на информация.

Как ЕК се бори с фалшивите новини

Междувременно Европейската сметна палата съобщи, че започва проверка на действията на ЕС за борба с разпространяването на доказуемо невярна или подвеждаща информация с цел извличане на икономическа изгода или за заблуда на обществото. Проверката обхваща работата на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), на системата за ранно предупреждение, правилата за поведение на онлайн платформите, усилията за повишаване на осведомеността на гражданите за дезинформацията.

Според ЕСВД дезинформацията, разпространявана от Русия, създава най-голямата опасност за ЕС. Наблюдават се опити и от други държави да използват подобни стратегии.

През септември 2018 г. бяха представени правила за поведение за онлайн платформите и рекламния бизнес, за да се повиши прозрачността в политическата реклама, да се ускори изтриването на фалшиви профили и да се премахнат финансовите причини за разпространение на дезинформация. През март 2019 г. Европейската комисия и държавите в ЕС създадоха система за ранно предупреждение, с която да се повишат сътрудничеството и съгласуваността между всички участници в противодействието на дезинформацията. Планът за действие обхваща сигурността на европейските избори, подкрепата за независими проверки на данните от специалисти и научни изследователи, насърчаване на медийната грамотност. Очаква се палатата да представи данните от новата проверка догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят