Фалшиви полицаи крадат 31 000 евро и половин килограм злато от чужденци

Шефът на "Нове" холдинг Васил Божков е поканен от църковното настоятелство на Българската патриаршия в Рим да участва в тържествата на 24 май по повод Деня на българската култура, съобщи БТА.

Жестът към бизнесмена Васил Божков е заради това, че е дарил на храма православни корони за венчавка. Той сторил това след молба на двама влюбени да бъдат венчани точно на пъпа на Рим, където е храмът, известен като "църквата на българите". Десет дни по-късно Васил Божков изпратил в Рим двете корони и по този начин на 11 май 2003 г. се извършила първата венчална церемония в църквата ни в Рим. Преди предстоящите български празници в Рим базиликата ще получи и български купел за извършване на православни ритуали при кръщаване, както и специално поръчана от Божков книга-хроника на църквата.

По същото време в Италия ще бъде и премиерът Симеон Сакскобургготски, който ще се включи в традиционното поклонение пред гроба на свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Той е поканен е на своеобразното официално откриване на църквата "Св. Винченцо и Анастасио", която миналата година папа Йоан-Павел Втори даде за ползване на православните българи.

Патриарх Максим няма да пътува до Рим под претекст, че вече е възрастен човек и не може да пътува. Според източници от Светия синод обаче църковният ни глава е много добре със здравето, но не желае да се яви на крака пред папата. Той дълго време умува и дали да приеме църквата, предоставена ни в Рим. Накрая склони под натиск на държавните власти.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?