Фалшиви профили на Андреас Лубиц се появиха във Фейсбук

Фалшиви профили на Андреас Лубиц се появиха във Фейсбук

Малко след като вчера стана ясно каква е вероятната роля на втория пилот на разбилия се във Френските Алпи самолет на авиокомпания "Джърмануингс", в социалната мрежа Фейсбук се появиха няколко профила на името на Андреас Лубиц, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем.

В много от тях редом с името на втория пилот има квалификации като "терорист", "убиец" и "престъпник". Няколко профила обаче представят Лубиц като "творец, който имал своите фенове". Един от профилите е наречен дори: "В подкрепа на Андреас Лубиц, героя на "Ислямска държава", като този текст е изписан на френски език. Към този момент разследването не е открило никакви терористични мотиви, които да са тласнали Лубиц към това което се твърди, че е извършил.

Достъпът до най-скандалните от тези страниците във Фейсбук е блокиран. Истинският профил на Лубиц, след като стана ясно, че той е мъртъв, е настроен от роднините му в режим "памет". Тази опция се предлага от Фейсбук в случай на смърт и позволява на близките на покойника да внасят някои промени в профила, като например да премахват датата на раждането му.

Режимът позволява на опечалените да качват съболезнователни съобщения в страницата на покойника.

Фалшивите профили на Андреас Лубиц, особено онзи, в който се прави връзка между него и ИД, могат да навлекат във Франция на създателите им наказание по силата на законите за кражба на самоличност и забраняващите възхвала на тероризма. Нарушителите на законите могат да получат присъди до 7 години затвор и глоба от 100 000 евро.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?