Фалшиви сигнали за минирани фериботи целели да осуетят форум на НАТО

Фалшиви сигнали за минирани фериботи целели да осуетят форум на НАТО

Шефът на полската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО Марек Опьола съобщи за опит да бъде осуетено провеждането на пролетната ѝ сесия във Варшава чрез фалшиви сигнали за подготвяни атентати в Северозападна Полша.

"В петък бях информиран, че службите ни са получили данни за поставени мини на два ферибота, влизащи един след друг в пристанище Швиноуйшче", каза той в понеделник пред телевизия "ТВН24" и добави, че е имало и сигнали за взривни устройства на ферибот, отплавал за Швеция.


По думите му се наложило полските тайни служби да спрат фериботите за проверка и се оказало, че това е "фалшива новина". Станалото не е случайно и спада към "дезинформацията, хибридните действия", коментира той.

"Това естествено е игра. Трудно е да се каже кой стои зад нея", посочи политикът. "Някой със сигурност е искал да провали нашето заседание", добави т ой.

Парламентарната асамблея на НАТО се събира два пъти годишно - пролет и есен, всеки път на различно място. Тази година вече за трети път се събраха 260 парламентаристи от 29-те членки на НАТО, делегации от 16 държави партньори на алианса и 8 делегации на наблюдатели.

 

Сесията започна на 25 май. Днес е заключителното заседание, в което участва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Парламентаристите от натовските страни обсъждат противодействието "срещу предизвикателствата от страна на Русия", военните разходи на пакта и подкрепата за антитерористичните операции в Афганистан и Ирак.

Споделяне

Още от Свят