Фалшиви твърдения за протестиращи активисти на Антифа заливат малки американски градове

Фалшиви твърдения за протестиращи активисти на Антифа заливат малки американски градове

В дните след като президентът Доналд Тръмп обвини активисти на Антифа за взрива на насилие при протестите заради полицейските убийства на чернокожи, социалните мрежи са изпълнени с фалшиви слухове, че крайнолявата групировка транспортира хора, за да предизвиква хаос в малки градове из Америка.

Тези спекулации се подклаждат от консервативни новинарски медии и от подкрепящи Тръмп акаунти в социалните мрежи, както и от подставени акаунти във Фейсбук и Туитър.

Туитър и Фейсбук блокираха някои от подстрекателите на безпочвените слухове, разпространявани в социалните мрежи. В понеделник Туитър установи, че туит, който обещава Антифа "да навлезе в жилищни райони" и "бели" квартали, е бил пуснат от групировката на привърженици на тезата за превъзходството на бялата раса (бели супремасисти) "Идентичност Европа". Този Туит е бил споделен стотици пъти и цитиран в редица новинарски емисии онлайн, преди мениджърите на Туитър да го премахнат в понеделник, каза говорител на компанията.

Туитът обаче продължи да циркулира и във вторник по Фейсбук и Инстаграм.

От доста години някои ползватели на социалните мрежи се опитват да делегитимират спорни или политически протести с безпочвени теории, че те са организирани от богати спонсори или екстремистки организации. През уикенда Тръмп специално нарочи Антифа като отговорна за съпроводените с насилие протести, предизвикани от убийството на Джордж Флойд, като написа в Туитър: "Това е работа на Антифа и на радикалната левица".

"Обикновено наблюдаваме това, когато има интерес дискусиите да бъдат отклонени от самите протести само към обвинения, че в протестите се използва насилие, че те са организирани или подкрепяни от злосторници, - каза Филипо Менчър, професор по информатика и компютърни науки в Университета на Индиана. - Фактът, че президентът спомена това, разбира се, заостри огромно внимание към темата."

Теориите за Антифа (съкратено от антифашисти и събирателен термин за радикални левичарски групи), възправяща се срещу неонацистите и белите супремасисти по време на демонстрациите, през последните дни все повече си пробиват път в градовете на САЩ.

Местни полицейски участъци казват, че хора подават сигнали за твърдения в социалните мрежи, че Антифа праща в техните райони автобуси и дори самолети, пълни с активисти на групировката.

В Пайет - селска община в щата Айдахо с население от 24 000 души, такива позвънявания започнаха от рано сутринта в понеделник, след като един абонат на Фейсбук каза, че местният шериф е забелязал безчинстващи активисти на Антифа в района. Обажданията не намаляха, докато шерифът не опроверга тези слухове във Фейсбук.

"Това е една малка община, в която нашите граждани добре ни познават, - каза шерифът лейтенант Анди Крийч. - Малко след като постът се появи (във Фейсбук), започнахме веднага да получаваме телефонни обаждания."

Междувременно абонати на Фейсбук започнаха да предупреждават свои приятели да избягват търговски център в едно предградие в щата Ню Джърси, предупреждавайки, че там във вторник ще започнат безчинства на Антифа. Полицията обаче "не разполага с достоверна информация" за присъствие на Антифа в района, съобщи в имейл Джилиън Месина от отдела за връзка с медиите в полицейския участък в Томс ривър. Полицията не е забелязала нищо подозрително, добави тя.

Подобни постове в Туитър и Фейсбук за пълни автобуси с протестиращи от Антифа засипаха и полицейския участък в Сиукс Фолс - град в щата Южна Дакота. Местните полицаи казаха, че не виждат никакво подозрително движение на автобуси в града. Но обаждания с такива твърдения продължават дни преди планирания за събота протест, каза Сам Клемънс, говорител на участъка.

"Всеки вече е чул, че ще има пълни автобуси с хора, - каза Клемънс. - Имаше и много конкретни твърдения: автобусите ще бъдат три."

Дори собственикът на фирма за автомобили под наем в Мичиган беше принуден да опровергае онлайн слухове, когато два от неговите бусове се оказаха в центъра на конспиративна версия, че либералният финансист Джордж Сорос спонсорира изпращането на протестиращи в Милано, Мичиган. Ползватели на социалните мрежи масово си споделяха манипулирана снимка на негови бели бусове с надписи от двете им страни "Отрядът от безчинстващи танцьори на Сорос".

Бусовете са собственост на Шон Дювал, собственик на местната транспортна компания "Голдън лимузин интернешънъл" и върху тях няма никакви надписи. "Много стресиращо е, когато външни хора започнат да подстрекават и се опитват да насъскват американци срещу американци", каза Дювал.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят