Фалшивите новини рушат доверието най-вече в социалните мрежи

Фалшивите новини рушат доверието най-вече в социалните мрежи

Скандалите за фалшиви новини са навредили на доверието в медиите в САЩ и в други страни по света, но ефектът е далеч по-лош за социалните мрежи и онлайн медиите, отколкото за традиционните печатни издания и телевизиите. Това показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според изследване на компанията Кантар сред 8000 души в САЩ, Бразилия, Великобритания и Франция, вестниците, списанията и телевизионните новинарски медии запазват по-сериозна доза обществено доверие.

Общо 58 процента от запитаните заявяват, че след като са разбрали за фалшивите новини, са започнали да изпитват по-малко доверие към публикации в социалните мрежи за политика и избори. При традиционните медии този дял е 24 процента.

Изследването сочи също, че има връзка между задълбочеността на отразяване на новините и равнището на доверие. Много повече хора дават висока оценка на задълбочените коментари и анализи в списания, телевизии, радиа и вестници, отколкото на новините в социалните мрежи.

Кантар отбелязва, че според нейния анализ използването на израза "фалшиви новини" се е увеличило около президентските избори в САЩ през 2016 г. и е достигнало връх при встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Посочва се обаче, че липсва единодушие и яснота за дефиницията и произхода на понятието "фалшива новина".

Запитани за значението на израза, 58 процента от анкетираните заявяват, че той се отнася за истории, изфабрикувани от традиционна медия. Според 42 процента това са информации, публикувани от медии, които сами се представят за такива.

Посочва се също, че от изследваните четири страни, в Бразилия е най-големият брой хора, смятащи, че фалшиви новини са повлияли на изборите в страната им - 69 процента. Следват САЩ с 47 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?