Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските

Причината е в способността им да изненадват хората, тъй като противоречат на очакванията им

Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските

Фалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на ботове, показва публикувано  в сп. "Сайънс" изследване.

Изследването на екип от Масачузетския технологичен институт обхваща периода от 2006 до 2017 г. и около 126 хил. новини - истински и лъжливи - публикувани в "Туитър" от 3 млн. души общо над 4.5 млн. пъти.

За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал шест независими организации за фактологични проверки.

Фалшивите информации обикновено се разпространяват по-бързо и по-широко от истинските.

На истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите.

Има 70% по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде ретуитната в сравнение с истинска новина.

Това се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено в фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, "градски легенди" или финанси.

Екипът на изследването освен това изтъква, че разликата идва от хора, а не от софтуери или мрежи за автоматични операции в интернет, известни като ботове.

Ботовете разпространяват по еднакъв начин истинските и фалшивите новини, което значи, че хората са по-отговорни за по-високото разпространение на фалшиви новини.

Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.

Установява се също, че "Туитър" акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.

Споделяне

Още от Общество