Фалшиво съобщение оттегли подкрепата на Кунева за правителството

Имейлът на ДБГ бил хакнат, партията е уведомила ДАНС, ГДБОП , главния прокурор, премиера

Снимка: БГНЕС

"Движение България на гражданите“ (ДБГ) опроверга информацията, че оттегля подкрепата си от кабинета само минути, след като от електронната поща на партията бе разпратено съобщение, че заради саботажа на реформите ДБГ оттегля подкрепата си за управлението и хората си от кабинета.

От партията на Меглена Кунева съобщиха, че имейлът им е бил хакнат и разпратената позиция е фалшива. От пресофиса на движението уточниха пред Mediapool, че ще изискат от ДАНС да провери кой стои зад атаката.

Разпространеният текст гласеше дословно:

"Във връзка с вчерашното гласуване в НС, Изпълнителният съвет на Движение България на Гражданите, реши: ДБГ не може да продължи да крепи Парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи. Считано от днес Народните представители от Движение България на Гражданите считат за нарушено Споразумението, сформирало настоящото мнозинство в НС. Поради този факт, оттегляме подкрепата си за същото това мнозинство. Изхождайки от горното, ИС на ДБГ ще поиска от всички министри, зам.-министри и други членове на Изпълнителната власт да напуснат постовете си в знак на несъгласие с опитите да бъдат саботирани реформите в Република България и заменени с фасадни такива. Във връзка с тиражираната в последния ден информация, бихме искали да съобщим, че нито Председателят на ДБГ, Меглена Кунева, нито проф. Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство”.

Съобщението бе разпространено ден след оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради приетите от парламента конституционни промени, които са пречка за реална съдебна реформа. Веднага след това съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) и лидер на ДСБ Радан Кънев, както и депутатът от същата партия Гроздан Караджов обявиха, че оттеглят подкрепата си за кабинета "Борисов". Партиите от РБ, сред които и ДБГ, предстои да вземат решение дали остават в управлението или се оттеглят от него. Очакванията са ДБГ и СДС да предпочетат да останат във властта, докато останалите партии от РБ може да решат обратното.

"Не сме обсъждали дали ще оттеглим подкрепата към правителството, както и дали ще се заемат министерски постове от Меглена Кунева или проф. Даниел Вълчев", каза минути след "хакерската атака" депутатът от ДБГ Димитър Делчев, цитиран от агенция "Фокус".

"Уведомили сме всички компетентни органи, включително ГДБОП и ДАНС. Вицепремиерът Меглена Кунева говори с главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, за да дадем сигнал за тази възмутителна хакерска атака", допълни той.

Всъщност, според неофициална информация на БНР, разследващите изключват версията за хакерска намеса, а по-скоро са стигнали да извода, че в случая е бил използван онлайн генератор на фалшиви електронни съобщения. Става въпрос за чешкия сайт Emkei.cz, който е лесно достъпен в мрежата и се използва за изпращане на шегаджийски имейли от години. Чрез него може да бъдат изпратени съобщения с подател, до който изпращащият всъщност няма никакъв достъп.

"Според мен някой има интерес да създава подобни провокации в този момент. Не мога да кажа обаче кой. Това е работа на компетентните органи и се надявам те да си свършат работата. Със сигурност е целенасочено”, заяви Делчев. Той уточни, че всеки момент се очаква органите на реда да отидат в партийния офис на ДБГ и да направят пълна проверка на случая. "Ще очакваме конкретни резултати от тях”, посочи Делчев.

В четвъртък следобед сайтът на ДБГ бе недостъпен.

"Това, което днес се случва и което се случи вчера по време на гласуването, беше предрешено още преди три месеца, когато отказах да подпиша 180 подпис. Още тогава се знаеше, че историческият компромис на Радан Кънев и Лютви Местан ще доведат до една силно орязана съдебна реформа”, коментира Делчев.

След договарянето на "историческия компромис" през юли, Делчев отказваше да положи подписа си под него, тъй като тъй като смяташе, че той е отстъпление от радикалната съдебна реформа, която обществото очаква. "Това не са радикалните мерки, от които съдебната система има нужда", заяви той на 27 юли. Подписът на Делчев обаче бе решаващ, за да се събират 180 подписа под новия проект. След като разиграва колегите си известно време, накрая Делчев подписа.

На 9 декември НС прие промените в конституцията на второ четене в още по-окастрен вариант от този, който бе подписан през юли. Димитър Делчев обаче не гласува "против", а "въздържал се" предложението на АБВ, което на практика сложи кръст на реформата. По този начин той и други негови колеги от ДБГ и СДС помогнаха поправката да стане факт.

Делчев и сега потвърди, че ДБГ не е съгласна с орязаната съдебна реформа: "Ние от ДБГ винаги сме искали да има дълбока реформа на съдебната система, поради простата причина, че и Прокуратурата, и съдът могат да действат по-справедливо”.

"Тръгнахме от много широк вариант за промени в съдебната система, който няколко пъти беше орязван, за да се стигне до историческия компромис. Това, което сме си поставили за цел ще продължим да го гоним - съдебната реформа да продължи в законите. Ще настояваме за дълбоки промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони”, уточни Делчев.

"Час по-скоро ще вземем решение за това дали да продължим да подкрепяме правителството, необходимо е да се съберат изпълнителните органи на петте партии и след това да вземем решение в парламентарната група на Реформаторски блок”, допълни Димитър Делчев.

Към момента единствената политическа сила от РБ, за която стана ясно, че се събира да вземе решение дали ще продължи подкрепата си за правителството е СДС. Според информация на депутата Румен Христов заседанието на Националния изпълнителен съвет формацията трябваше да се проведе в четвъртък по обед. До момента обаче няма информация нито дали заседанието се е състояло, нито къде е, нито какви решения са взети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?