Заради оттегляне на защитника им в последния момент

Фалстарт на делото срещу полицаите, задържали приятеля на Марковска

Съдът глоби с 500 лв. Людмил Рангелов за това, че не е посочил основания за решението си

Софийски районен съд

Фалстарт беляза в понеделник първото заседание по делото срещу двамата полицаи, задържали преди 3 години близкия приятел на неуспялата като конституционен съдия Венета Марковска Георги Георгиев.

 

Въпросният казус се оказа в епицентъра на неотдавнашния скандал около магистратката и в крайна сметка доведе до безпрецедентния бойкот на клетвата ѝ като член на Конституционния съд от страна на президента Росен Плевнелиев.

 

Софийският районен съд (СРС) обаче не успя да даде ход на делото, тъй като адвокат Людмил Рангелов, защитаващ подсъдимите Борислав Серафимов и Лина Маркова, в последния работен ден преди заседанието (петък, 1 февруари – бел. ред.) е подал молба в съда, с която се оттегля от процеса по "етични съображения".

 

Тъй като Наказателно-процесуалният кодекс (НКП) не предвижда подобно основание за адвокатите да се оттеглят от даден казус и предвид факта, че подсъдимите заявиха, че не са имали възражения към работата на Рангелов, а той сам е взел това решение, съдия Анелия Щерева му наложи глоба от 500 лева. Тя се аргументира, че "посоченият адвокат стана единствена причина за недаване ход на делото", уточнявайки, че така е създал затруднения на всички участници в процеса, които бяха призовани в понеделник в СРС и се явиха в залата.

 

Преди това съдия Щерева цитира молбата на адвокат Рангелов, в която той е написал, че доскорошните му клиенти Серафимов и Маркова са обещали пред него "своевременно да упълномощят друг защитник, за да не се отложи съдебното заседание".

 

Те обаче обясниха, че през двата почивни дни преди заседанието (събота и неделя – бел. ред.) не са имали време да намерят и подготвят друг адвокат. Все пак декларираха, че това ще се случи до следващия път – 19 март, като съдия Щерева ги предупреди, че ако и тогава нямат защитник, заседанието ще бъде проведено в неговото отсъствие. Тъй като обвиненията им не предвиждат наказания над 3 години затвор, по закон те могат да се защитават и сами.

 

Борислав Серафимов и Лина Маркова са обвинени, че като служители в Шесто РПУ в София в малките часове на 21 януари 2010 г. са превишили властта си, както и че са нанесли средна телесна повреда на Георги Георгиев и лека – на спътника му Иван Поптодоров. Второто обвинение бе само срещу Серафимов, но СРС го прекрати служебно в понеделник заради изтичането на абсолютната давност от 3 години.

 

Ареста на Георгиев провокира скандала "Марковска"

 

Именно този случай бе детайлно описан в сигнала до парламента срещу съдия Венета Марковска, който мълчаливо бе игнориран от депутатите преди да я изберат с широка подкрепа за член на КС от квотата на Народното събрание през октомври м.г. Арестът на Георгиев бе описан още в средата на 2010 г. в съвместно разследване на Mediapool и "Капитал".

 

В него бе описано, че във въпросната нощ Георгиев е размахвал служебни карти и пропуски на Марковска от Върховния административен съд (ВАС), позволил си е заплахи, ругатни и посегателства срещу полицаите. Обстоятелства, които Георгиев и защитата му категорично отричат. Според адвокат Ваня Траянова става въпрос за класически случай на полицейско насилие.

 

След като се разшумя около сигнала в края на м.г., наричан от Марковска и поддръжниците ѝ "анонимен донос", съдийката многократно отрече не само приятелските си отношения с Георгиев, но и това, че е използвала високата си позиция в съдебната власт (по онова време тя е зам.-председател на ВАС – бел. ред.), за да се срещне лично с двама заместник-вътрешни министри по повод ареста му.

Както Mediapool писа неведнъж, последвалото след задържането разследване първоначално тръгва в две посоки – за извършено хулиганство от страна на арестанта и за евентуално полицейско насилие. Впоследствие, след намесата на Марковска, униформените са скоропостижно уволнени (първо една проверка заключва, че не са извършили нарушения, след което втора установява обратното – бел. ред.), а делото е преквалифицирано само срещу тях.

Обвинителният акт бе повторно внесен в СРС в началото на ноември 2012 г., след като през юли същата година съдът го върна на прокуратурата заради множество неясноти и противоречия. Според фактите, които прокуратурата е установила за ареста на Георгиев, Марковска е проявила сериозна загриженост към него.

В обвинителния акт срещу Серафимов и Маркова пише, че Георгиев е бил конвоиран до столичното Шесто РПУ в 4.20 часа сутринта на 21 януари 2010 г. Посочено е също, че арестантът "саморъчно е отразил, че на този етап не желае да ползва адвокатска защита, но има здравословни проблеми, изразяващи се в болки в дясното коляно".

Венета Марковска отива веднага след ареста в полицията

"Междувременно пред сградата на 06 РУ – СДВР пристигнали Иван Поптодоров, Петър Рангелов и присъединилата се по-късно към тях Венета Марковска, зам.-председател на ВАС", отбелязват дословно от Софийската районна прокуратура (СРП). Според адвоката на Георгиев Ваня Траянова, това е нормална реакция на близък човек, предвид факта, че от районното са извикали линейка за Георгиев.

Поптодоров и Рангелов са хората, които към момента на ареста са пътували заедно с Георгиев в джипа "Мерцедес", спрян за проверка от двамата полицаи. Според обвинителния акт преди ареста полицаите поискали личните документи на тримата и придружаваща ги дама, след което "Георги Георгиев излязъл от колата и се легитимирал със служебна карта и метална значка на ВАС на РБ, като заявил, че е техен бивш колега".

Самите служители на Шесто РПУ твърдят, че бизнесменът ги е заплашвал с "министър Румен Петков", както и че е разполагал и с пропуск като съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов. Това обаче не е отразено от СРП. В обвинението пише само, че справката на документите не установила нищо нередно.

"Тогава обвиняемите върнали на лицата документите им за самоличност, като ги предали на всеки един поотделно. Георги Георгиев казал на свидетеля Петър Рангелов да запише номера на служебния автомобил и размахал заканително пръст към обвиняемата Маркова, напсувал я и ѝ казал, "че ще ѝ разгони фамилията"... В следващия момент двамата обвиняеми решили да задържат Георги Георгиев, тъй като сметнали, че с действията си той извършва престъпление по чл. 325 от НК (хулиганство)", продължава обвинителният акт.

"Тогава обвиняемият Серафимов и обвиняемата Маркова предприели действия, насочени към поставяне белезници на ръцете му. Тъй като свидетелят Георгиев се съпротивлявал, обвиняемите му нанесли удари с ръце и крака по тялото и краката му, в резултат на което му причинили скъсване на предна кръстна връзка и тялото на вътрешния менискус на дясното коляно, след което го повалили на земята", твърдят от прокуратурата, уточнявайки, че Поптодоров е бил ударен в лицето от Серафимов.

Прокуратурата установява едновременно наличие и липса на съпротива


Споменава се изрично, че "предвид извършените хулигански действия от свидетеля Георгиев и оказаната от него съпротива, Георги Георгиев е бил запознат срещу подпис с предоставените му от закона права", след като бил откаран в районното.

Изненадващо по-нататък в обвинителния акт вече установената от разследващите съпротива при ареста на Георгиев изобщо не е описана, макар че това бе един от основните мотиви, с които Районният съд през юли м. г. върна делото. Прокуратурата посочва, че двамата полицаи са превишили правата си, защото няма данни бизнесменът да се е съпротивлявал.

"Същите са имали право да задържат Георгиев в поделение на МВР на основание чл. 63 ал.1 т.1 от Закона за МВР (когато има данни, че лицето е извършило престъпление), но не са били налице предпоставките за прилагане на физическа сила и помощни средства при задържането, тъй като не е установено Георгиев да е оказал съпротива или да не е изпълнил полицейско разпореждане", посочват от районната прокуратурата, влизайки в противоречие с предишните си твърдения.

Така изобщо не става ясно защо Серафимов и Маркова не са успели да сложат белезниците на Георгиев, след като той не е оказвал съпротивата, за която се говори в първата част на обвинителния акт срещу тях.

"С оглед на цялостната обстановка в случая и направената правна преценка за злоупотреба с власт е наложително СРП да посочи подробни факти за действията на лицето, което в крайна сметка е задържано, защото само така ще бъде дадена възможност да се анализира и поведението на полицейските служители, което във всички случаи следва да се извърши през призмата на действията или бездействията на посочения като пострадал, независимо дали ще се оцени като законосъобразно или не", написа през лятото съдия Анелия Щерева от Районния съд, връщайки делото за изчистване на противоречията.

Людмил Рангелов се отказал от защитата по молба на Траян Марковски

 

След края на заседанието на СРС в понеделник подсъдимата Лина Маркова обясни пред репортерите, че адвокат Рангелов е решил да се откаже от делото по настояване на колегата си Траян Марковски, който е брат на първия мъж на Венета Марковска.

 

"Не мога да ви защитавам, защото бях помолен от адв. Траян Марковски да се оттегля от вашата защита, това беше. В прав текст ни го каза...", разказа Маркова.

 

"Мисля, че в тази страна все още са останали честни и доблестни адвокати, които наистина ще застана и ще защитят истината такава, каквато е от началото. Защото дотук се сблъскахме с хора в много лични отношения със съответните страни. Опитваха се да ни държат близко до себе си, явно за да предугаждат нашите действия и затова се стигна до днешното отлагане", добави полицайката.

 

На въпрос какво се случва в момента в МВР и дали с колегата ѝ получават някаква подкрепа от страна на началниците си, тя заяви: "Много от хората, които тогава се занимаваха с дисциплинарното производство, което течеше в МВР, са в други поделения. Ние, съответно, не сме в Шесто – веднага след случая аз бях изпратена в "Метрополитен", колегата е в "Градска мобилност".

 

Маркова разказа подробно и за действията на Георгиев, който освен да показва пропуска за парламента и служебна карта от ВАС е заплашвал полицаите, че ще издейства уволненията им. След като почнал да я псува обаче, с колегата ѝ Серафимов решили да го задържат, като извикали и подкрепление.

 

Рангелов и Марковски отричат, полицаите вече имали нов адвокат

Самият адв. Рангелов коментира в понеделник пред Mediapool, че никой не го е молил да се оттегля от делото, защото това било негово лично решение. Затова и посочил в молбата до съда "етични съображения". Юристът обаче не пожела да уточни на този етап какви точна са въпросните му съображения.

 

"През цялото време се надявах, че това дело няма да стигне до съд, защото становището ми беше, че тези хора за това нещо не могат да бъдат обвинявани", кратко отговори на въпрос Рангелов – защо чак сега са се появили тези "етични съображения".

 

Той разкритикува бившите си клиенти за това, че не са уведомили Районния съд, че всъщност са имали упълномощен адвокат веднага, след като им е казал, че иска да се оттегли от казуса. Молбата му от 1 февруари пък внесъл действително в последния момент, но доста след като Серафимов и Маркова вече знаели за решението му.

 

Борислав Серафимов обаче обясни пред Mediapool, че действително Рангелов им е предложил услугите на адв. Христо Христов, които те първоначално приели. Разговорът се провел в четвъртък, миналата седмица. След това с Маркова решили да се откажат от защитата на Христов и да си потърсят друг адвокат.

 

Траян Марковски, също като Рангелов, категорично отрече да е молел колегата си да се оттегля от казуса. "Нямам никакво отношение към такова дело. От пресата разбрах за него и за това, че Людмил Рангелов е бил ангажиран", коментира пред Mediapool Марковски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?