Фалстарт на електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград прогнозира Чачев

Заражда се "много голям скандал" с търга за електрифицирането на жп линията Пловдив-Свиленград. Това заяви в сряда вечерта народният представител на ОДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройство Евгени Чачев в Хасково.

По думите на Чачев, преди два дни Министерството на транспорта и съобщенията е определило гръцката фирма "ТЕРНА" за главен изпълнител на проекта за електрифицирането на жп линията Пловдив - Свиленград.

Най-големият в момента инфраструктурен проект в България и на Балканите, на стойност 360 милиона евро, се дава на фирма без доказан опит в едно специфично строителство, като са отхвърлени водещи световни и европейски fирми, заяви Чачев. Гърция няма нито една електрифицирана железопътна линия. Има само трамвайна линия, изградена за Олимпиадата, от летището на Атина до центъра на гръцката столица, изградена от избраната фирма, но в момента тя не функционира, защото трасето ѝ в няколко участъка е пропаднало, допълни народният представител.

Имаме информация, че Европейският съюз няма да одобри така проведеният търг и ще се наложи повторен търг, което ще отложи с още една година строителството на жп линията, заяви Чачев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?