Фалстарт на първото дело срещу шефа на “Топлофикация”

Фалстарт на първото дело срещу шефа на “Топлофикация”

С фалстарт започна първото дело срещу бившия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Валентин Димитров, след като Софийският районен съд го върна на прокуратурата за прецизиране на обвинителния акт. Димитров, известен като Вальо Топлото, е обвинен в нарушение на българското валутно законодателство със сделки за 4.8 милиона лева на територията на австрийския град Куфщайн. Операциите са извършвани от края на 1999 до средата на 2003 г.

Обвинен е още, че от края на 2003 средата на 2006 г. не е декларирал за нуждите на статистиката пред БНБ сделки на своята фирма “Про Марк” на обща стойност близо 19 милиона евро.

Ако бъде признат за виновен по това дело, Димитров ще бъде осъден на затвор до 6 години. Прокуратурата се готви да заведе още две дела срещу бившия мениджър на общинско-държавното дружество, а процесът е следен с огромен интерес и у нас, и в ЕС, като пример за преследване на корупцията по високите етажи на властта.

Решението на съда във вторник изненада дори адвокатите на обвиняемия, които не бяха забелязали пропуските в обвинителния акт, изтъкнати от съдията.

Защитата се опита да бламира делото

Защитата, представена от едни от най-скъпоплатените наказателни адвокати Марин Марковски, Лъчезар Таков, Владимир Манолов и хаджи Иван Дончев, се опита да бламира изцяло делото, като още на първото заседание оспори прокурорското становище с тезата, че ако изобщо е имало престъпление, то не е извършено в Австрия.

Според тях за Димитров би трябвало да се приеме, че не е декларирал сделките в офисите на БНБ в София. Приемането на тезите им би довело до дискредитиране на разследването, тъй като то е трябвало да бъде извършено от дознател, а не от следовател. Съдът обаче заяви, че е  правото на прокурора да твърди къде е извършено определено престъпление.

Адвокатите посочиха и разлика в сумите, цитирани в двете части на обвинителния акт. Съдът отхвърли и тази теза, както и искането за отвод на наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов. Това бе поискано заради многобройните му медийни изяви в хода на разследването срещу Димитров.

Изненада

Докато Джамбазов и колегата му Петър Джунов от Софийската районна прокуратура виждаха как нещата се развиват в тяхна полза, районният съдия Станчо Димов започна да изрежда процесуални пропуски в обвинителния акт.   

Според него първо не е изяснено кое точно е престъпление – сключването на сделки в Австрия, внасянето на валутните ценности в банката или и двете. Той поиска точно посочване на датите и лицата, с които са сключени сделките за близо 19 милиона евро, както и тези за 4.8 милиона лева, които се сочат като престъпни. В част от обвиненията той не видя пряка връзка с валутния закон.

Съдия Димов, който е бил следовател в Националната следствена служба, определи прокурорската работа като “обща, неясна и некореспондираща с нормите на закона”. Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов обяви, че указанията на съда ще бъдат изпълнени, след като бъде получено окончателното определение и че исканите данни са в прокуратурата.

“Аз като прокурор по делото съм преценил, че трябва така да се напише обвинителният акт и така съм го написал. Ще се съобразим с изискванията на съдията, но се надявам той да остане до края на това дело, за да не се налага да пишем акта отново според изискванията на друг съдия. Българското право е твърде формално”, каза Джамбазов. 

По всяка вероятност ново заседание по същото дело ще бъде насрочено след Нова година, като преди това съдът изготви и прати мотивите си на прокуратурата, а тя прецизира обвинителния акт и задвижи нова процедура по призоваване на вещите лица и свидетелите от чужбина.

Нямам пари за парно

Въпреки явното си нежелание да говори пред медиите, Валентин Димитров бе притиснат от трийсетина репортери в тесните коридори на съда. Той повтори, че твърденията за кражби в “Топлофикация” са лъжа.

“Досега да сте видели някой от “Топлофикация” да излезе с името си и да каже: “Димитров ме караше да крада и подписвам платежни документи?”, попита той и призова медиите да направят разследване, за да открият “кой е крадец номер 1” в дружеството.

В отговор на въпрос дали си е плащал парното, той заяви, че лично той не е ползвал парно, защото през зимата е бил в ареста. В същото време обаче обясни, че неговото семейство не е можело да си плаща парното, защото сметките му са били блокирани и нямал пари.

Споделяне

Още от България