Фалстарт на регистъра с цените на медицинските изделия

Идеята цените на медицинските изделия, плащани от държавата и здравната каса, да бъдат вкарани в електронен регистър удари на камък. Срокът за попълването на регистъра изтече, но се оказва, че много от изделията на пазара отсъстват от него.

За да не се окажат хиляди хора без достъп до нужните им изделия, министрите на здравеопазването и социалната политика предлагат срокът за попълване на регистъра да бъде удължен с една година.

Става въпрос за 137 000 изделия за хора с увреждания, консумативи за операции като стави, стентове, импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро и др, които се плащат от здравното или социалното министерство или от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

До 30 юни фирмите, търгуващи с тези изделия, трябваше да декларират продуктите и цените им и да се определи каква част от цената ще се покрива от всяко от ведомствата. Здравната каса трябваше да започне да договаря от 1 август само включени в списъка изделия, здравното министерство – от 1 юли, а социалното министерство – от 1 септември.

Идеята бе занапред министерствата и касата да плащат само за изделия, включени в списъка, като се очакваше това да доведе до по-голяма прозрачност на пазара на тези продукти, който от години е проблемен.

Изпълнителната агенция по лекарствата е извършила анализ на съдържанието на списъка и е установила, че голяма част от медицинските изделия, пуснати на пазара, не са заявени за включване в него. Това на практика означава, че значителна част от медицинските изделия няма да могат да бъдат осигурени за пациентите, поради което се предлага и удължаването на срока за включването им.

Не е ясно защо в продължение на година фирмите-търговци не са подали информация за изделията си.

През последните две години бяха предприети промени в регулацията на пазара на медицински изделия след множество оплаквания за рекет на пациенти и след като НАП разкри 15 млн. лева укрит оборот в една от фирмите-търговци и стана ясно, че 136 лекари са получили от нея 8 млн. лева “комисионни“ за пет години.

С промени в Закона за медицинските изделия от миналата година изделията вече могат да бъдат продавани само в аптеките на болниците на цените, на които са купени при болничните търгове. Преди промените лекарите насочваха пациенти към офисите на определени фирми, откъдето те купуваха скъпите изделия.

И след заработването на регистъра прозрачността за пациентите няма да е пълна. Те ще могат да виждат само частта, която касата или министерствата покриват, но не и цените на търговците, които са търговска тайна и са само за ползване на институциите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?