Фалстарт на законопроекта за хазарта

Няма да скачам от Партийния дом, заяви вносителят Валери Симеонов

Снимка: Архив БГНЕС

Законопроектът за хазарта, целящ да ограничи рекламата и продажбата на лотарийни билети, претърпя фалстарт в сряда и се отлага за поне четири месеца. Вместо да гласува текстовете на първо четене, водещата парламентарна комисия – бюджетната, реши да ги препрати на финансовото министерство за нотификация от Европейската комисия, която ще отнеме най-малкото четири месеца.

Инициаторът на промените – вицепремиерът Валери Симеонов, не изглеждаше особено разгневен от резултата, за разлика от други подобни случаи. Той заяви, че няма намерение да скача от последния етаж на Партийния дом заради решението и че ще изчака нотификацията, но борбата продължавала.

Министерството на финансите: Необходима е нотификация пред ЕК

До отлагането на проекта се стигна, след като бюджетната комисия е получила становище от Министерството на финансите, че текстовете трябва да се нотифицират пред Брюксел по силата на директивата за техническите регламенти. Същото било становището и на правната дирекция към Народното събрание, поради което почти единодушно (с изключение на 1 "въздържал се" от "Обединени патриоти") депутатите препратиха проекта за неопределено време към МФ. То трябва да подготви документите за нотификацията пред Брюксел.

Законопроектът, внесен по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов, предвижда забрана не само на пряката, но и на непряката реклама на хазартни игри, с изключение на показването на наименованията на игрите, търговската марка на операторите и тегленето на тиражите. Другата съществена промяна е забраната за продажба на талоните във всякакви търговски обекти, както е в момента, и ограничаването ѝ до специални пунктове за залози с лиценз от комисията по хазарта.

Законопроектът бе предизвикан от агресивната и сериозна по обем реклама на хазартни игри основно по Нова телевизия и бТВ, която се оказва легална, въпреки че в закона има забрана на пряката реклама на хазарт. Благодарение на рекламата и лесната продажба на лотарийни билети в последните години се стигна до масово търкане на талони, особено от бедните граждани, водещи до стотици милиони левове постъпления в игрите на бизнесмена Васил Божков. Според изнесени от агенция "Медия клуб" данни "Националната лотария" е рекламодател №1 в България през 2017 г. с вложения от 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама. Според в. "24 часа" само договорът на лотарията с Нова телевизия е бил на стойност около 25-30 млн. лв.

При гласуването на законопроекта на първо четене в бюджетната комисия не бяха забелязани екипи на Нова телевизия и бТВ.

Веднага след внасянето на проекта на Симеонов той проведе преговори с парламентарните групи на ГЕРБ и БСП, които изразиха принципна подкрепа за текстовете.

Валери Симеонов: Няма да скачам от Партийния дом

След решението в сряда на въпрос на Mediapool към вицепремиера Валери Симеонов, който е инициатор на промените, дали комисията не бламира проекта му, Симеонов заяви, че "нещо такова се получава".
По думите му нотификацията означава четири месеца преди приемането на един законопроект той да бъде предложен за обсъждане в ЕК. "Едно такова отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от ГЕРБ и БСП. Да не бъда краен, ще изчакаме тези месеци и ще видим какво ще стане", каза Симеонов.

По думите му интересите по законопроекта са големи и с едно изречение би ги определил на "три милиарда". "За три милиарда много работи могат да се случат и много позиции могат да се променят", каза Симеонов.
Попитан какъв ще бъде ходът му оттук насетне, Симеонов каза, че няма полезен ход.

"Нямам намерение да скачам от последния етаж на партийния дом. Борбата продължава. Пак ще разговарям с председателите на групи, но, за съжаление, при решение за нотифициране, което е предопределено от позицията на МФ, явно, че ще бъде отложено приемането на решението", коментира вицепремиерът. Той отбеляза, че сега МФ категорично казва, че е нужна нотификация, "при положение, че получих поздрави от г-н Горанов за законопроекта".

Менда Стоянова: Има си процедура

Шефката на бюджетната комисия – Менда Стоянова от ГЕРБ, отрече обвиненията в бламиране на проекта на патриотите.

"Ако той (вицепремиерът, б. р.) смята, че сме го бламирали, защото взехме решение да спазим една европейска директива, много съжалявам за това негово изказване. Както видяхте, има си процедура, която трябва да се спази", коментира Стоянова.

По думите ѝ ГЕРБ продължава да подкрепя законопроекта и, след като мине нотификацията и се вземат нейните бележки, "между първо и второ четене може да има доста предложения за оптимизиране".
Стоянова каза още, че на база данните на МФ за внесените данъци и такси от лотарийните игри може да се направи извод, че става дума за залози в размер на около 600 млн. лв. годишно, а не за 3 млрд. лв., както твърди Валери Симеонов.

ГЕРБ са изрядни пред Брюксел за хазарта, за горивата - не

От правното становище на финансовото министерство е видно, че основният проблем със закона за хазарта е, че той се води "технически регламент", а според директивата за техническите регламенти от 2015 г. те задължително трябва да се представят за нотификация в Брюксел, за да се провери дали са в синхрон с правото на ЕС.

Реално обаче действащият Закон за хазарта от 2012 г. вече е нотифициран от Брюксел и повторна нотификация е нужна ,само ако се правят значителни промени в него, тоест ако с тях "значително се изменя обхватът му, съкращава се първоначално предвиденият срок за прилагането му, допълват се спецификации и изисквания, или последните се правят по-ограничителни". В случая МФ счита, че промените изискват нотификация.

Ако държавата не направи нотификация и приетият закон се окаже в разрез с правото на ЕС, тя рискува ЕК да стартира наказателна процедура, при която може да се наложат нови законодателни промени.

По-важното обаче е, че има решение на Съда на ЕС от 2014 г., според което ако технически регламент е приет без нотификация на ЕК, това го прави неприложим, така че фирмите могат да поискат от националния съд да не го прилагат.

Менда Стоянова призна, че към момента парламентът няма процедура за нотификация на законопроектите пред Европейската комисия и затова куп приети закони впоследствие стигат до наказателна процедура от Брюксел. Към момента нотифицирането на даден проект, ако е внесен от народен представител, на практика зависело от волята на председателя на ресорната парламентарна комисия.

Така в момента например нотификация не е поискана за спорния проект на Емил Димитров – Ревизоро за горивата, който Менда Стоянова и нейната комисия одобриха на първо четене, въпреки че няма нотификация. В случая с хазарта обаче Стоянова и колегите ѝ са силно загрижени за максимална изрядност пред Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?