Фамилия Баневи се прощава с още една плажна концесия

Министерството на регионалното развитие ще предложи разтрогването на три концесионни договора заради нарушения на частниците, съобщи министър Росен Плевнелиев в четвъртък. Без стопани временно ще останат Дюни юг, Кара дере – Бяла и Фиш фиш между Албена и Балчик.

Първият е отдаден на "Хелио Тур С", собственост на Николай и Евгения Баневи. Там за втора поредна година няма спасителни дейности, медицинско обслужване и други задължителни дейности. Това ще е втората концесия, с която се прощава фирма на Банев. През декември 2009 г. правителството прекрати договора с "Партнърс комерс", собственост на бизнесмена, отново заради системни нарушения на концесионния договор за плажа Иракли.

"Хелио Тур С" е концесионер на къмпинг "Веселие", "Каваците Юг", къмпинг "Градина" и къмпинг "Черноморец"

Стопанин на Кара дере е "Титан Чистота", което е на Иво Иванов и Димитър Борисов, собственици и на футболния клуб ЦСКА. Там няма водно спасяване, санитарно-хигиенно поддържане на ивицата, не се предлагат чадъри и шезлонги, медицинско обслужване и др.

Концесията за плажа Фиш фиш ще бъде развалена по взаимно съгласие. Той се намира в свлачищен район и има забрана от кмета на Балчик за ползването му, обясни Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в Министерството на регионалното развитие. Този плаж се стопанисва от "ВИВ Комерс 98".

Морските плажове у нас са 209. Тази година нестопанисваните са най-малко в сравнение с предишните години - 68. До края на септември ще бъдат обявени търгове за наем на 11 от тях на цена с 50% по-ниска от първоначалната.

Без наематели са градският плаж на Каварна, "Панорама" - северно от Златни пясъци, "Паша дере" край Варна, "Романтика" и "Камчия север" край Камчия, "Росенец север" в Бургас, "Саваците юг", "Варвара" и "Липите" в община Царево. Те ще бъдат отдадени под наем за срок от 5 години. През втората половина на октомври са планирани търгове за още 21 плажа. Целта е до края на годината да са ясни наемателите на свободните плажове.

Стопанисваните плажове са проверени 150 пъти тази година, като 50 от инспекциите са били внезапни. Заради установените нарушения са наложени глоби на наематели и концесионери за над 400 хил. лв., което е ръст от 220% спрямо миналата година, каза Плевнелиев. Отделно МРРБ си търси неустойки за 150 хил. лева, заради неизпълнени ангажименти по договорите.

Като пример за добре стопанисвани плажове бяха дадени плажове в "Лозенец", "Кабакум - север", къмпинг "Смокините" и "Несебър юг", който бил отличник по водоспасителна дейност.

През 2010 г. са събрани 10 млн. лв. от концесионни такси на плажовете, което е с 18% повече спрямо 2009 г., когато постъпленията са били 8.5 млн. лв., каза министър Плевнелиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?