Фамилия "Лукарски" с бизнес във фирма на икономическото министерство

"София Тех Парк" с нов директор, предишният се задържа 6 месеца

<i> София Тех Парк</i>

Съпругата на министъра на икономиката Божидар Лукарски Ива Йорданова организира семинар в държавното дружество "София Тех Парк", чийто мажоритарен собственик е ръководеното от съпруга ѝ ведомство, съобщи БГНЕС.

На сайта на "София Тех Парк" няма информация за проявата, но такава е публикувана на страницата на компанията на Ива Йорданова – "Следваща станция: България".

Семинарът е на тема "Бизнес в САЩ – практически насоки за износ и навлизане на американския пазар". Той се организира от фирмата на Ива Йорданова и Roberts Group International, с подкрепата на КРИБ и списание "Икономика". Ще се проведе на 24 и 25 октомври в лабораторния комплекс, който беше изграден с европейски средства.

Няма информация дали съпругата на Лукарски е платила за ползването на помещенията. До края на работния ден в понеделник от икономическото министерство и "София Тех Парк" не отговориха на запитването на Mediapool.

Семинарът се организира около месец след визитата на министър Божидар Лукарски в САЩ. В средата на септември той проведе редица срещи с деловите среди в Америка и обсъди възможностите за доставка на български стоки за търговските обекти на най-голямата верига в света "Уолмарт".

Бизнесът на Ива Лукарски

Участниците в бизнес форума ще могат да научат за възможностите за навлизане на американския пазар, методите за финансиране, данъчната система, за основните търговски вериги и как да се установи връзка с тях, създаване на партньорства, нискобюджетни техники за реализация на износ и използване на преференции и т.н.

Таксата за участие в лекциите през първия ден и в търговското изложение през втория ден е 400 лв. без ДДС, а за членовете на КРИБ - 320 лв. без ДДС.

За едночасова индивидуална консултация с лектор таксата е 1000 лв. без ДДС.

Парите се превеждат по сметката на фирмата на Йорданова "Следваща станция: България".

Като основни лектори са анонсирани трима представители на частната американска компания, която е специализирана в консултации и юридически услуги.

Българските лектори са ръководителят на търговската служба към българското посолство във Вашингтон Иво Константинов и съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев.

Ива Йорданова също е сред лекторите на форума. Тя е посочила, че е завършила Международен бизнес в Berkeley College, Ню Йорк, магистър е по национална сигурност от Военна академия "Г.С. Раковски", работила е за един от световните фармацевтични гиганти.
Освен това е била съветник в политическия кабинет на Илияна Цанова, вицепремиер по европейските фондове в служебния кабинет на Георги Близнашки. Основател е на Българо-американската бизнес асоциация.

Това е първа проява на новоучредената фирма на Ива Лукарски . "Следваща станция: България" е регистрирана през август 2015 г. и към момента не е била активна на пазара, според публикуваните данни в Търговския регистър.

Поредна смяна на директора на "София Тех Парк"

Междувременно "София Тех Парк" е с нов директор. Назначеният през март от министър Лукарски Йолиан Иванов е сменен и на негово място е назначен Иван Симеонов. От публикуваните в Търговския регистър документи не става ясно какви са основанията за рокадата.

Текучеството в директорския борд на "София Тех Парк" е голямо. Откакто Божидар Лукарски пое поста икономически министър, до момента са направени шест смени в Съвета на директорите.

Двамата представители на президента Росен Плевнелиев – Елица Панайотова и Евгений Ангелов, които поеха управлението на компанията при създаването ѝ по време на първия мандат на ГЕРБ и запазиха постовете си и при кабинета "Орешарски", напуснаха през април 2016 г. поради несъгласие с методите на работа.

Интересите към "София Тех Парк" са огромни. Това е единственият технологичен парк у нас, изграден с европейски средства. В него работят иновативни стартиращи и високотехнологични компании. Паркът все още се изгражда и пълни с фирми, но според някои от "наемателите" все още липсва очакваната ефективност През този програмен период държавата планира да инвестира около 150 млн. лв. европейски средства по две програми – "Иновации и Конкурентоспособност" и "Наука и Образование".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?