Фандъкова: Ако се наложи, затваряме моловете и фитнесите

Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи в неделя, че по настояване на директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, ако се наложи следващата мярка за борба с епидемията в столицата ще е затваряне на големи търговски центрове и фитнеси.

По думите на Фандъкова ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна. "От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда", посочи тя.

Днес броят на новозаразените в столицата е по-малък от вчера, но въпреки това кривата върви нагоре, добави Фандъкова.

"Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се", каза тя, като обясни, че все още има свободни места в лечебните заведения. Все пак системата според нея е на прага на ситуация, в която ще започне да изпитва големи трудности.

По думите ѝ в София никога не е имало пълен локдаун. Акцентира се върху няколко неща - да се минимализира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол.

"Наблюдението, което имаме, вследствие на проверките, е че повечето хора в София спазват мерките, за което аз много благодаря. Това е най-важното и само то може да ни помогне да не се стига до много по-тежко затваряне", каза кметът. Проверките за спазването на мерките ще продължат, ако не се спазват - ще се затегнат.

"Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това. Много ученици ми пишат за това", разказа Фандъкова. Но допълни, че решението се взима от експертите и лекарите.

"При малките ученици и детските градини може да се спазват мерките, защото се работи в една стая, не се смесват с паралелките", каза тя.

Кметът пое ангажимент да провери дали мерките се спазват на битака в София и, ако има проблеми, той ще бъде затворен.

Относно фаталния инцидент с момчето, починало от токов удар в София, Фандъкова каза, че продължава разследването по случая.

"За трите павилиона, които са на общински терени, са издадени заповедите за премахване. За двата, които са на терена на болницата, очакваме констативните актове, за да може да се издадат такива заповеди", обяви кметът.

По думите ѝ нищо незаконно не трябва да остане работещо. "Затова настоявам всички, които имат отношение, спешно да се мобилизират и да свършат работата си. Абсурдно е да работи обект, който няма удостоверение за въвеждане в експлоатация", обясни тя.

Споделяне

Още от Коронавирус